Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Ztracen ve válce IV. Odkaz Dartha Nihila

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
7. Listopad 2013 - 20:18
Takže, píšu ti to sem ze dvou důvodů: za prvé si mě naštval, že si se rozhodl sem přijít jen, když sem budeš chtít hodit povídku a zadruhé ti dám hodnocení.

Povídka vypadá velmi temně a tajemně, děj je poutavý. Takže se na další díl samozřejmě těším.

Chyb v i/y jsem si nevšimla, ale občas bylo ve slově špadné písmeno (např. tam mělo být "kdo", ale bylo tam "kdy") a pak v některých větách bych změnila slovosled, protože takhle zněly divně až nesmyslně.

Dávám 8/10

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
+3
-1
Obrázek uživatele Mistr jouda
23-24
7. Listopad 2013 - 20:23
Zase jsem si rád přečetl Ztracen ve válce. Jako vždycky, se mi líbila. Zase udělal to, , co málokdo. Udělal jsi čtenáře nedočkavým. U mě se to povedlo ;) Jen mi nějak nesedělo to, že přízrak s maskou Nihiluse (což mi připomíná, že bych taky mohl napsat povídku o svém jmemovateli, Yodu) byl opravdu Nihilus, nebo jen chlap s jeho maskou. Dozvíme se to v dalším dile?
EDIT: P.S. Dostáváš ode mě 8*

"A TO SE VYPLATÍ!" -Mistr Jouda, každá šťastná situace.

+1
+3
-1
Obrázek uživatele Darth Nihilus
25-26
8. Listopad 2013 - 16:37
No, upřímně ještě sám nevím a i když bych tu mohl rozvádět všelijaké teorie a možnosti, jak bych to mohl napsat, nechám to zatím nezodpovězené, abych nevyzrazoval zápletku ještě před vydáním dalšího dílu :)

"Mě je naprosto šumák, co si dáváte do podpisů" -Pětka

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Lord ze Sith
26-27
8. Listopad 2013 - 15:19
Fantastické. Miujem príbehy o dávnych Sithských lordoch. Vôbec nič mi tam nevdilo (iba, že bola krátka :D,chyby boli z nepozornosti)Napínavé, temné, úžasné, super spracované, klobúk dole naozaj. Dychtím za dalším dielom (ešte sa mi videl ten opis Nihila presne si to viem predstaviť)vžil som sa do toho. Super :D 10/10

Niet bolesti tam, kde je Sila.

+1
+4
-1
Obrázek uživatele Palpi
23-24
8. Listopad 2013 - 18:09
Nihile chtěls ho? Tak tady máš komentář - vzhledem k tomu že si všechny díly psal pět měsíců to bude též kvalitní povídka i když sem jí nečetl:(

I mistr tesař si někdy utne pravou ruku.

+1
0
-1
Obrázek uživatele Gregor
25-26
9. Listopad 2013 - 12:53
Dobrá povídka jako vždy. Ztracen ve válce je zkrátka skvělá série povídek a tento díl nebyl vyjímkou. Akorát bych vytknul dvě věci. Bylo to celkem krátké a trochu mi nedává smysl tato věta: "Ben helmu znechuceně upustil lebku zpátky na zem." Jinak je to ale hodně dobré a další díl si určitě taky přečtu :)
EDIT: Málem bych zapomněl, dávám 9/10 :)

"It's okay. Don't be afraid to say it—dead, death, the dead. It isn't going to go away, and if we don't face it, we'll just make it bigger than it really is. Can't live without death, can't die without life." - Kal Skirata

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Asajj Ventress
22-23
20. Listopad 2013 - 20:30
Jako tvé předchozí povídky......krásné. Těším se na další.

Všichni se měníme, když se nad tím zamyslíte, všichni jsme rozdílní lidé napříč svými životy. A to je v pořádku, to je dobré, musíš se stále posouvat, dokud si pamatuješ všechny ty lidi, kterými jsi býval

+1
+2
-1
Obrázek uživatele comander Wolf
24-25
20. Listopad 2013 - 20:55
upřímně ti říkám, že se těším na další díl. Prostě úžasný. Jestli tam byly nějaký pravopisný chyby tak jsem je ani nezaregistroval, protože mě zcela uchvátil děj. Dobrá práce

Ad Unum Omnes

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Viq
29-30
Viq [Redaktor]
7. Prosinec 2013 - 12:07
Potemnělý děj, ve kterém se toho zase až tak moc nestalo, spousta napínavých otázek, ale málo odpovědí, a nějak moc překlepů či mírných nelogičností, které má asi na účtu nepečlivá kontrola.

Děj má sice nádech tajemna, ale moc se toho v něm neděje. Pár vojáků se pokusí zdrhnout - zastřelí je, pak pozabíjí zbytek a pak je Ben v nějaký kobce. No, to že je tam toho děje málo by se dalo přežít, kdyby ta atmosféra byla skutečně temná, napínavá a strašidelná. Jenže v povídce je maximálně potemnělá, moc nepůsobí a nezaujala mě natolik, abych se vžil víc do děje. To je celkem blbý, protože toho děje už tam tolik nebylo a obě věci byly trochu poloviční a výsledný dojem nic moc. Možná si pro příště přečti některé povídky s hororovým nádechem - např. E. A. Poe má pěkný povídky, nejvíc z těch povídek mi to připadalo na "Zániku domu Usherů". Tam se atmosféra hezky postupně stupňuje a něco takového, pokud bys měl v povídce, bych hodnotil velmi vysoce.

V povídce se také objevilo spoustu otázek. Proč je tam ten chrám? Je fakt TOHO Nihila? Kde je sakra Ben? Proč mu řízli ruku? Otázky jsou dobré, táhnou čtenáře do děje a táhnou ho k dalšímu dílu. Ale bylo by hezké taky přidat pár odpovědí, takhle je otázek až moc :)

Škoda je taky překlepů, kterých tam bylo relativně dost (od tvých povídek už přece jen čekám vyšší úroveň) a jedna nejasnost, kdy Kilran spadl ze zvířete a pár lidí se mu vysmálo... což je dobře, rád se směju cizímu neštěstí... ale pak je zraněn a umře tak, že si zlomí vaz po pádu ze zvířete! Jako je to blbůstka, ale chtělo to tam třeba přidat poznámku, že svůj zadek zase dostal na hřbet zvířete či tak. Ty překlepy ti neodpustím, to je nedostatečnou kontrolou, ale nelogičnost do hodnocení promítat nebudu, je drobná a jinak tam blbosti nejsou, co jsem se tak díval.

Hodnocení vidím asi na 7*. Ber to jen orientačně, to hodnocení nemám moc rád, protože se mi zdá, že tak nějak vařím z vody. Povídka nebyla špatná, ale chyběla tomu ta správně ujetá psycho atmosféra.

"You can't believe everything you read on the Internet." - Abraham Lincoln

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Halt01
3. Leden 2014 - 21:15
Akce "Koment za koment" se nám rozjela. Kdo ví... Třeba se dočkáme dne, kdy se bude s komentáři obchodovat běžně.
No to bylo jen tak na úvod, abych měl úkol sta slov o něco lehčí.
Co jsem tak zběžně prolétl komentáře, resp. jeden a to ten Viqův, stěžoval si na to, že to je málo temný.
Po přečtení povídky musím souhlasit.
Kdyby to bylo dost temně psychoticky emoušský a mělo to grády, neváhal bych s devíti, možná i desíti hvězdami.
Takhle, když vezmu v potaz ty pravopisné a logické chyby, vidím to tak na slabších sedm.
Neber to nějak špatně, tahle povídka patří k horšímu lepšímu průměru (tedy je horší mezi lepšími mezi průměrnými, snad to chápeš).
Ovšem děj mě zaujal a tedy se vrhnu na čtení dalších, předcházejících částí. Vlastně ani nevím, v jakém období se to odehrává.

+1
-2
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
4. Leden 2014 - 5:53
Povídku jsem přečetla a líbí se mi nápad na její děj. Temní lordi z období Staré republiky jsou vždy vítanou změnou mezi běžnou náplní ostatních povídek. Co mi chybí ke spokojenosti a co by se ještě dalo vylepšit, je schopnost vyprávění. Zdá se mi, že vzhledem k ději je nedostatečná. Chce to víc poutavosti, víc napětí, aby čtenáři ani nedýchali a jenom uhranutě četli další a další řádky :) To je věc, kterou by podle mě měla každá temná povídka mít, a tady není. Nevěš ale hlavu, povídka je na velmi dobré úrovni a to, co žádám, není úplně snadné a vyžaduje to již velmi pokročilou spisovatelskou zdatnost, ke které se musíme všichni propracovat časem a neustálým zdokonalováním se. Jsi ale na dobré cestě a jednou třeba budeš psát nejtemnější povídky všech dob! ;)

PS: Jenom ještě pozor na chyby z nepozornosti, kazí celkový dojem. Přeji všechno dobré do dalšího psaní! :)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+2
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
4. Leden 2014 - 14:35
Ako som sľúbil, tak dnes učiním. Prečítal som si poviedku a tiež aj komentáre pod poviedku, takže sa budem snažiť zamerať len na moje vlastné postrehy, ktoré sa mi zdajú odlišné či nespomenuté. Taktiež musím povedať, že v zásade súhlasím s príspevkami ostatných čitateľov a teda môj názor sa viac-menej zhoduje aj s ich názormi.

Nápad, prostredie deja, ale aj samotný dej som ti chválil už pri predchádzajúcich poviedkach. Ani tentokrát si sa neodchýlil z kurzu a ponúkaš zaujímavý príbeh, ktorý čitateľa naláka ho prečítať. Avšak, stále mám pocit, že poviedka má síce svoje kvality po dejovej stránke, ale chýba jej kvalitnejší oporný múr v podobe pútavého, vyzretejšieho rozprávania. Kým samotný námet by som hodnotil... povedzme na 90%, potenciál dobrej poviedky je negatívne znižovaný práve spôsobom jej vyrozprávania - ktorý by som hodnotil niekde na úrovni 60%. Od tvojej prvej poviedky (Ztracen ve válce I.) si spravil kroky k lepšiemu (a na poviedke sa to skutočne odrazilo), nedokážem sa zbaviť pocitu, že potenciál príbehu zostáva nenaplnený. Príbeh predchádza jeho vyrozprávanie.

Na tvoju obhajobu, zvolil si si ťažkú tému. Osobne považujem písanie humorných, veselších poviedok sa jednoznačne ľahšie. Je to umenie, keď dokážeš čitateľa rozosmiať a zlepšiť mu náladu, ale vystrašiť ho, pohltiť temnou atmosférou, gradovať dej postupne od malej hrozby až k desivému záveru plnému hrôzy a pritom na zachovávať jasnú predstavu deja a malú iskričku nádeje, je podľa môjho názoru omnoho ťažšie. Zvolil si si správny štýl, ktorým dej rozprávaš, avšak tým slovám a myšlienkam chýba duša... temná duša.

Všimol som si, že si si rozšíril aj slovnú zásobu a rozšíril tiež spôsoby podania "tej hrôzy". V prvých troch poviedkach sa ti neustále opakovali scénky s vojakmi, ktorý sa šmýkali v blate, padali. Opisoval si len dážď, blato a krv premiešanú s blatom. Postupom času to takpovediac nudilo a stávalo sa to akýmsi nadbytočným prvkom, ktorý neplnil svoju funkciu. Nemôžem povedať, že by si sa tomu v tejto poviedke vyhol. Nevyhol. Použil si to a to celkom často. Ale primiešal si tam aj nové prvky vo forme bleskov, temných postáv, tmavých siení a tieňov. To poviedke pomohlo. Dá sa to však zvládnuť aj lepšie a verím, že sa tak stane práve v ďalšej poviedke.

Niektoré pasáže poviedky si mal zvládnuté na výbornú. Na moje prekvapenie sa však striedali so slabšími, ktorým zväčša chýbal väčší nadhľad, lepšia nadväznosť na predchádzajúci odsek. Obsahová stránka nebola vždy vyrovnaná. Mal som pocit, akoby miestami chýbala jedna či dve vety, ktoré by situáciu viac ozrejmili a lepšie vtiahli diváka do deja. Ale ako som napísal v prvej vete, niektoré (možno tretina, necelá polovica) poviedky bola napísaná kvalitne, kvalitou prevyšujúcou ostatné poviedky. Chýbala tomu teda vyrovnanosť. Myšlienky, ktoré si mal, si nedokázal predať.

Chyby už boli spomenuté. Daj si na ne pozor. Častokrát ma odpútavali od deja. Keby bola jedna, dve, netrápilo by ma to. V priebehu poviedky sa však kopili a ja som sa pristihol, že vzhľadom na veľký počet chýb priam automaticky "sondujem" a vyhľadávam ďalšie. To by sa stávať nemalo.

Tiež musím poznamenať, že som mal vcelku problém sa vžiť do hlavnej postavy - Bena. Samého seba som sa pýtal: Je vôbec hlavnou postavou tejto poviedky? Aké sú jeho zámery a cieľ? Je verným vojakom so zásadami, figúrkou nadriadených alebo dokáže myslieť aj sám za seba? A čo jeho zranenie? Prečo necítil bolesť, strach a ani sa len nezamýšľal nad príčinou toho skutku? Z môjho pohľadu na ďaleko viac zaujali tie temné postavy a Kilran. Ten však umrel a Ben sa mi momentálne nezdá ako dostatočná "náhrada" za jeho stratu. Dúfam, že v ďalšom pokračovaní dostane viac priestoru pre svoje myšlienky a predovšetkým na to, aby bolo vysvetlené jeho... prepojenie s príbehom. Aký má vplyv na celú poviedku? Možno mi to vysvetlí aj tvoj prípadný komentár.

Dám tomu nejaký záver. Námet veľmi dobrý, rozprávanie ľahko nadpriemerné, s tendenciou zlepšovania. Využil si nové prvky a dopustil sa menej štylistických chýb, na druhú stranu si pridal mnoho gramatických chýb, ktoré si v predchádzajúcej tvorbe tak často nerobil. Je však pomerne jednoduché túto chybu odstrániť. Ak by som to mal bodovo ohodnotiť ako celok, udelil by som ti 74 bodov (zo sto :) ). Pretavené do siedmych hviezdičiek sa mi to zdá ako dobrý výsledok, na osem je ešte čas. Body išli dole predovšetkým za tie spomínané chyby, nerovnomernosť kvality, nedostatočné vyjadrenie atmosféry. Si však na správnej ceste... tejto sa drž aj naďalej. So záujmom si určite prečítam aj pokračovanie, pretože, tak ako napísal Viq, mnoho otázok zostalo nezodpovedaných a ja som zvedavý, ako sa s tým popasuješ. Veľa šťastia do ďalšej tvorby!

PredsaJa.

+1
+2
-1