Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Dědic trůnu I: Úvod

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele Wedge Antilles
25-26
3. Leden 2016 - 20:22
Tak Nihile, je to úvod, proto ti tedy splním přání a vezmu to s rezervou :) Není to špatné, téma je zajímavé a může to být hodně povedená série. Chyb jsem si všiml asi jen dvou, a to jen takových drobností z nepozornosti. Jako slabinu ale vidím délku. Přestože je to pouhý úvod, je to strašně krátké a uspěchané. Nebylo by na škodu to trošku více rozvést, ať už popisy, myšlenkami Kanta nebo dialogy. Ale jak jsem řekl, je to úvod a po tak dlouhé době to je hodně slušné :)

Dávám 7*

<p>"I remember the days before Yavin when we were all young, armored with the invincibility of youth and fired by the belief that the Emperor's evil Empire could not win. It didn't, but the cost was more horrible than any of us could have imagined."</p>

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
4. Leden 2016 - 21:11
Nihile, co slíbím, splním, takže tady máš koment:

Začátek vypadl velmi nadějně, hezky si popsal, co se děje, co Arkanus cítí. Pak ale nastoupilo „o několik desítek minut” a to mě zklamalo. Mohl si se před tím rozepsat - popisovat třeba, jak pozoruje okolí, ztrácí trpělivost, nervy a víru... To samé hned o odstavec později, kdy to bylo hned několik hodin, škoda. Za několik hodin toho lze hodně stihnout.

U Kuatu si se opět mohl rozepsat - například pohnutky, které k tomu činu vedly. Takhle to působí jako popis bojové situace do hlášení nebo něco podobného.

A nakonec: proč chce vládnout galaxii? Jako pěkná myšlenka, já taky chci ve skrytu duše vládnout světu, ale znám své důvody. Tady nebyly řečeny (nebo jsem je nedokázala vyvodit), tak doufám, že to přijde v pokračování. ;)

Za mě 65% (7*) :)

P.S. Pro větší přehlednost je lepší psát jednotlivé repliky postav na oddělené řádky, působí to uspořádaněji. ;)

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
+3
-1
Obrázek uživatele Orkin
26-27
5. Leden 2016 - 22:20
Tak za prvé, co má znamenat to slovo Úvod?! :D Je to zbabělost, stejně to nedopíšeš, známe se :D S úvodem se nesoutěží! Je to omluva za nedokončenost? :)
Za druhé - klasická Nihilistická absence jakékoliv "vycpávky" zdržující děj, ať už se jedná o popis, charakter... rozumíme :D Z toho plynoucí krátkost a neliterárnost.
Plus máš za námět, asi nejspíš proto, že i já o tom začal první ze všeho psát povídku :D (která však bude jiná než má soutěžní). Odsýpalo to, mělo to děj, což je zase prvek, který mi chyběl u Pětky. Jinak... to ale nemělo nic. Takže dám na subjektivní dojem, četlo se mi to víc "samo" a dostaneš 6 hvězd :)

gramaticky to nebyl takový masakr, jak bývá u Nihila zvykem :3 něco ale uklouzlo:
O několik minut později zmizely všechny lodě, včetně čtyř průzkumných křižníků, do hyperprostoru. Za sebou nechali poškozené loděnice Kuatu. - všechno vyjmenovaný je ty, čili nechalY ;)
Mezi tím opouštěla posádka menšího destruktoru palbu, aby se nalodili na Executor a obsadili jej. - aby se posádka nalodili? -_-

„Nejlaskavější ze všech stvoření jsou ženy, a nejnepříjemnější taky.“
— Niccolo Machiavelli

+1
0
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
7. Leden 2016 - 18:23
Napísať úvod k poviedke je niekedy ťažšie, než písať poviedku samotnú. Treba vedieť vyskladať niekoľko informácií do čo najpôsobivejšieho prevedenia. Tvoj úvod do poviedky do istej miery zaujal. Časť tohto záujmu pravdepodobne vyvolá (veľmi) krátky rozsah. Zbytok by ale mal ísť na vrub potenciálu nového príbehu. Páči sa mi obdobie (konkrétna udalosť), do ktorej je dej tvojej poviedky... pardón, tvojho úvodu, zasadený. Dá sa v súčasnosti považovať za takmer neprebádané územie so širokými možnosťami. Zaujíma ma, akým smerom sa bude príbeh uberať. Úvod totižto vyznel spočiatku (prvý odsek) veľmi pútavo.

Teraz k negatívam, narazil som na niekoľko. Gramatiku ti ja hodnotiť nebudem, skôr ma zaujala úhľadnosť textu. Poviedka je krátka a o to dôležitejšie by malo byť jej správne rozčlenenie. Pomaly každé slovo by malo byť kľúčové a na zásadné momenty by sa touto úpravou textu malo poukázať. Obsahom by sa mi príbeh viac pozdával ako krátke video, než ako písaná poviedka. Dôvod je asi celkom prostý. Tvoje opisy sa primárne venujú pohybu a boju lodí a vystupuje tu prakticky jediná postava. Chýba mi tu nejaký logický dôvod, prečo sa zbehli práve tieto udalosti. Prečo ten útok? Existencia tej lode? Z čoho pramení Arkanove predsavzatie stať sa pánom galaxie? Z čoho čerpá Arkanus svoju autoritu?

Poslednú časť príspevku by som venoval tvojej... pisateľskej vízií. Čítal som už od teba viac poviedok a viem, že písať vieš. Avšak aj táto poviedka opakuje asi tú najväčšiu výčitku, ktorú som k tvojím prácam mával. Chýba jej čas. Ten čas, ktorý si mohol venovať gramatickým chybám a chybám z nepozornosti. Čas, ktorý si mohol vynaložiť na úhľadné rozdelenie textu a vypilovanie celého textu. Ale predovšetkým je to čas, ktorý by poviedka potrebovala, aby sa mohla stať výpoveďou toho, čo ňou chceš vlastne povedať. Nemýlim sa, ak napíšem, že si ju napísal počas jedného dňa (možno za pár hodín/minút? Plánuješ v nej vôbec pokračovať?

Netuším, ako by som ti to ohodnotil v rámci bodového hodnotenia. Úvod akejkoľvek poviedky, by nemal byť ospravedlnením vedomých chýb. Ak si o chybách/nedostatkoch poviedky vedel (tou je v zásade aj prílišná stručnosť), mohol si dať poviedke viac času. Takto totižto nie je v zásade až tak čo hodnotiť. A ak nie je čo hodnotiť, ako ťa to má posunúť ďalej?

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Halt01
10. Leden 2016 - 23:44
Předem chci zdůraznit, že z komentářů pode mnou jsem četl jen fragmenty, takže možná budu opakovat, co už bylo řečeno.
Přestože jsi napsal, že se jedná o úvod a máme ho brát s rezervou, nemůžu se ubránit masivnímu pocitu uspěchanosti. Je tam stovka věcí, která by se dala rozepsat, hlavně útok na loděnice. Které se vlastně bránily proč, když jsou na stejné straně? Zaútočil Ankarus hned nebo zkoušel nejdřív diplomatické řešení? Takové otázky by samozřejmě nevznikly, kdyby ses o trochu víc věnoval ději. Další otázka. Pokud vím, jediný zástupce třídy Executor, krom Executoru samotného, byla Lusankya. Je to v příběhu ona, nebo nějaká nová, tebou vymyšlená loď (s čímž bych neměl nejmenší problém)? I to by se mohlo upřesnit. Pár gramatických chyb, budiž odpuštěno, víc mi vadí trochu nepřehledné dělení textu.
Nicméně povídka má i klady (byť spíše subjektivně vnímané), které je potřeba zmínit, abych tady nebyl za Mirku Spáčilovou. Pro scény z velících můstků imperiálních lodí mám slabost, takže to mě potěšilo. Celkem se mi líbí celá ta idea popsat drolení Impéria po Endoru z nějakého konkrétního úhlu pohledu postavy. Jaké vlastně? Odkud pochází, co ji motivuje? To nevíme, s tím ale nemám problém, bude-li to vysvětleno v pokračování. Bohužel, idea není všechno, když není dobře převedená na pomyslný papír. Váhám mezi 4 a 5, nakonec budu shovívavý a dávám 5/10. Prostor pro zlepšení do dalších dílů tu určitě je a já doufám, že ho zaplníš. Ten příběh má potenciál.

+1
0
-1