Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Příběh Halta Mikkensona, část první: Setkání

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele Mate
29-30
31. Březen 2013 - 22:05
Dúfam, že sa nenahneváš, keď začnem tým, že sa priznám, že som nečítal ani jeden diel Stínu minulosti. Nenavštevujem túto stránku až tak dlho a zatiaľ som si na ich prečítanie čas nenašiel. Takže toto je prvé dielo, ktoré od teba čítam.

Páči sa mi príbeh. Poviedka má dobrú atmosféru - takú klasickú atmosféru starej trilógie, čo je podľa mňa super. Aj to, ako sa Yoda s Qui-Gonom rozhovorili o Jedioch sa mi veľmi páčilo. Dialógy boli v skutku uveriteľné.

Ale sú tu aj niektoré veci, ktoré by som ti vytkol. V prvom rade, že sa celý príbeh udial priveľmi rýchlo. Síce bol príbeh pekne plynulý, ale mohol si aj trochu spomaliť a zapojiť do toho aj nejaké úvahy postáv. Napríklad úsek, kde Halt hovoril o svojom zosnulom otcovi, si podľa mňa prijam pýtal nejaké tie myšlienkove pochody hlavnej postavy.

Potom si mal trochu problémy s interpunkčnými znamienkami. Hlavne v úvodzovkách. Aj keď pravdepodobne to boli len chyby z nepozornosti. Uvediem príklad - „Neboj, já přítel jsem." začala ho zelená bytůstka ujišťovat o tom, že z jeho strany chlapci nehrozí nebezpečí. - Podľa mojich znalostí, keď končíš priamu reč a chceš pokračovať vedľajšou vetou, musíš priamu reč ukončiť čiarkou (v niektorých prípadoch si to mal tak). Ale v množstve prípadov som narazil na priamu reč ukončnenú bodkou a nansledujúcu vetu si začínal malým písmenom. Trochu to kazí celkový dojem.

Dlho som rozmýšľal ako mám túto poviedku ohodnotiť. Rozmýšľal som medzi 80-timi a 90-timi percentami. Nakoniec som trochu odhliadol od tých malých interpunkčných chýb a udelil som 9 hviezdičiek. A teším sa na pokračovanie - určite si ho prečítam.

"Obi-Wan... there is good in him… I know. I know there is… still…" ―Padmé Amidala's final words

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Halt01
31. Březen 2013 - 22:54
Ještě před tím, než se začnu hájit a diskutovat, tě ujistím, že se nehněvám, že jsi nečetl moje předchozí povídky. To se stává, já taky nemám čas na spousty věcí, s tím se nedá nic dělat.

Na problémy s pocity hlavní postavy jsem byl upozorněn v zatím poslední (šesté) části Stínů minulosti. Ten úsek povídky, o kterém mluvíš jsem několikrát od základu předělával k "dokonalosti". Očividně jsem zklamal. Neřeknu k tomu už víc, než že se na to zaměřím.

A chyby v čárkách na které jsi mě upozornil nebyly z nepozornosti, ale z nevědomosti. Měl sem za to, že čárka se ke konci uvozovek píše jen v případě, když ta vedlejší věta bez uvozovek rozděluje větu v uvozovkách, ale nedělá z ní samostané věty. Poradím se s učebnicí češtiny, jak to má vlastně být (ne že bych ti něvěřil, ale chci se ujistit).

Díky za komentář. Zase vím, co mám zlepšit.

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Gregor
25-26
1. Duben 2013 - 11:09
Docela dobrá povídka. Žádné gramatické chyby, zajímavý příběh. Akorát já bych možná psal celou povídku buď v 1. nebo 3. rodě. Jinak se ale těším na pokračování.

"It's okay. Don't be afraid to say it—dead, death, the dead. It isn't going to go away, and if we don't face it, we'll just make it bigger than it really is. Can't live without death, can't die without life." - Kal Skirata

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Halt01
1. Duben 2013 - 20:50
To je právě ta ich-forma a er-forma, o kterých jsem mluvil na začátku. Bude to asi takhle: vyprávění příběhu bude ich-formou a vzpomínky, či vize budoucnosti (budou-li tam někdy vůbec) budou er-formou.
Každopádně díky za komentář.

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
1. Duben 2013 - 20:41
Velmi zdařilé!
Moc se mi líbí příběh, jeho atmosféra i to, jak se hezky prolíná se starou trilogií. Používáš pěkné popisy a přirovnání, dialogy jsou dobře zpracované. Chválím! :)
A co se týče gramatiky - jo, rýpnu si :D - zkus příště spravit ty "mysky" a dej si pozor na ní/jí, př. "Následovala jí ramena, poté trup a hned za ním nohy." nebo "chopil se své dřevěné hole a opíraje se o ní vyšel ven do chladného podvečera.". V těchto případech se píše ji a ni.
To jenom, abych napsala taky nějakou kritiku a aby ses měl v čem zlepšovat, protože jinak se mi to moc líbilo! Jen tak dál, těším se na pokračování ;)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Halt01
1. Duben 2013 - 21:22
Jo... Jí/ji, ní/ni mi dělá problémy. Asi sem měl o češtině dávat pozor a nekreslit si do sešitu návrhy světelných mečů... Ehm...
Naštěstí disponuju učebnicí. Někde v tom bordelu... tedy mém pokoji musí být. Podívám se na ta pravidla, jak to má vlastně být.
Chvála mě samozřejmě těší, komentář je pro mě přínosem.

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Viq
29-30
Viq [Redaktor]
1. Duben 2013 - 21:52
Kašli na učebnici, z té se toho moc použitelného nenaučíš. Používej spíš pomůcky, v tomto případě ukazovací zájmeno. Příklady:

"Daroval jí světelný meč." - komu meč daroval? dívce/ženě/whateveryouwant
"chopil se své dřevěné hole a opíraje se o ní vyšel ven do chladného podvečera." - o co se opíral? O TU hůl.

Jak na těch příkladech můžeš vidět, při "dlouhém" zájmenu tam dáš čárku a při "krátkém" jen tečku... snad nekecám blbosti, řídím se víceméně podle toho už celkem dlouho :D

"You can't believe everything you read on the Internet." - Abraham Lincoln

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Sabaqeen
25-26
2. Duben 2013 - 11:59
Je to pěkná povídka. Musím se přiznat, že Stíny minulosti jsem nečetla, ale určitě si je teď ještě dopřečtu, abych neměla mezery. Co mě trošičku (ale vážně jen málo) ruší, je jméno hlavní postavy. Nečetl jsi náhodou Bratrstvo (od Johna Flanagana) ? Tam se totiž hlavní postava jmenuje Hal Mikkelson. Ale to je fakt jen drobnost, a jestli jsi to nečetl a jen tě to jméno tak napadlo, tak se omlouvám :)
Se jménama je vždycky kříž (jednou jsem zjistila, že jméno důležité postavy v mojí povídce se jen o písmenko liší od Tarkina).
Ale každopádně se těším na další kapitolu.

Nejhorší srážka v životě je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. A z takové srážky vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem.

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Halt01
2. Duben 2013 - 14:47
Ohledně jména, ano nechal jsem se inspirovat. Halt je křestní jméno hraničáře z knih Flanagana (to asi víš), je to moje oblíbená postava a tak si jí cpu i do nicku.
A příjmení Mikkenson mě prostě napadlo, podobnosti s příjmením hlavní postavy Bratrstva jsem si však vědom.

+1
0
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
2. Duben 2013 - 22:39
Musím povedať, že táto poviedka mala atmosféru, ktorá tvojim predchádzajúcim poviedkam chýbala. Respektíve ju vyjadrovala úplne inak. Musím ťa teda hneď z úvodu pochváliť. Reštart bol spravený úspešne.

Správna atmosféra, veľmi vierohodná. Zaujímavý a pútavý príbeh pekne plynul. Zaviedol si nás do obdobia starej trilógie a do tých bájnych miest, ktoré si predstavujem pod "podstatou Star Wars". Páčilo sa mi, ako si sa vyhral s každou vetou a ako z každej vety priam sršala energia a pôvab tých časov. Doslova som sa tam preniesol a... bolo mi tam dobre :D

Tvoje podanie Yodu ako vtipného a zároveň tajomného "mužíka" bolo skutočne vierohodné a kvalitne prepracované. Zabával som sa pri tom. Nebolo to však len obyčajné "tliachanie", ale rozprávanie postáv hovorilo príbeh. Čiže v skratke - dialógy a opisy boli vhodné, hravé, dobové, prirodzené a v dostatočnom množstve.

Prejdem však aj k veciam, kde som videl isté nedostatky. Prvým bol rozsah - ako už bolo spomenuté, väčší rozsah by poviedke prospel. Zároveň musím podotknúť klesajúcu úroveň poviedky. Zatiaľ čo úvod, teda prvá časť poviedky, bol výborný, jadro sa už kvalitatívne nevyrovnalo a záver mi pripadal písaný z rýchlika, ako snaha čo najrýchlejšie poviedku ukončiť.

Taktiež by som si inak predstavoval správanie Halta - toto neber ako nedostatok, ale len ako môj pohľad. Zdalo sa mi, že tak ako mňa aj Halta prekvapila smrť jeho otca :D Inak povedané, dovtedy som nevidel žiadny náznak toho, že sa udiala nejaká udalosť, ktorá by ho zasiahla. Taktiež jeho správanie ako 13 ročného chlapca sa mi zdalo príliš... neprirodzené. Hlavne, čo sa týka jeho rozhovoru s Yodom. Tam sa správal skôr... racionálnejšie ako emocionálnejšie (toto sa mi veľmi ťažko vysvetľuje, ale snáď pochopíš, ako to myslím).

Na záver dodám, že som dúfal, že pokračovanie bude rozprávať príbeh toho 13 ročného chlapca, ktorý sa vyrovnáva so smrťou svojho otca, ktorý sa bude nejakým spôsobom vracať k udalostiam z Dagobahu a ktorý sa bude pretĺkať životom a jeho rozhodnutia nakoniec vyplynú do toho, čo sme videli v tvojich predchádzajúcich poviedkach. Trochu sa obávam toho, aby sa tento príbeh nezosunul len do "obyčajného pokračovania príbehovej línie, ktorú si tu načrtával posledných pár týždňov či mesiacov. Čo by síce nebol vyslovene problém, ale stratilo by to zo svojho čara.

Táto časť sa mi páčila. Vyčnievala spomedzi tvojich poviedok zaujímavým príbehom, zmenou prostredia a zameraním sa na život jednej hlavnej postavy. Opisy a dialógy si zvládol ako obvykle na výbornú. S vyjadrovaním citov sú stále trochu problémy. Nie tých prchavých dojmov z prostredia, ale práve tých dôležitejších, ľudských citov. Tie už síce neabsentujú, ale zároveň ani nesprevádzajú čitateľa, sú vyjadrené len v krátkosti a na jedinom mieste v poviedke. Viac sa k nim nevraciaš, čo je rozhodne škoda. Napriek tomu hodnotím poviedku na 80%. Nastalo zlepšenie a ja dúfam, že sa ho budeš držať. Želám ti v tom veľa šťastia.

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Halt01
7. Duben 2013 - 19:37
Předem se omlouvám za mírně opožděnou odpověď, nevšiml jsem si tvého komentáře.
Chválu nechám být, ač mě těší a zaměřím se na tvoje připomínky.
To s tou smrtí otce jsem asi opravdu nevychytal, měl jsem to rozvést. Ale to už jsem tady, myslím, řešil.
Dál je tu bod emotivní/racionální. Vím, jak jsi to myslel, ale nejsem si jistý jestli je to chyba, cítím, že tak by to mělo být.
Poté jsem se dočetl, že bys chtěl rozvést příběh malého Halta. To jsem chtěl původně také, ale pak jsem dostal nápad a udělám z toho a Stínů minulosti jednu velkou vzájemně se prolínající "telenovelu".
Za komentář děkuju a jsem rád, že jsem si u tebe trochu vylepšil reputaci.

+1
+1
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
7. Duben 2013 - 20:39
Nemáš sa za čo ospravedlňovať. To, že mi odpovieš na komentár je len možnosť, nie povinnosť. Ale práve to si cením.
Keď ťa za niečo pochválim, znamená to prakticky: V tomto si dobrý, pokračuj v tom, rozviň to. Má to svoje opodstatnenie zhruba tak, ako kritika. Ale ty to určite chápeš.
Väčšina z toho, čo som napísal, sú subjektívne pocity. Takže je len a len na tebe, či si z toho niečo vezmeš alebo nie. Priblížiš sa k tomu, čo sa páči mne, ale možno sa odkloníš od toho, čo sa páči ostatným.
Hlavne nenechaj nikoho, aby ti do toho kecal. Je to tvoja poviedka, tvoj príbeh a len ty sám určíš, ako sa má vyvíjať. Mojou úlohou verného a dobrého čitateľa (:D) je inšpirovať ťa.
Teraz ani netuším, prečo to všetko vlastne píšem. Možnože ty v tom zmysel nájdeš :D

+1
+2
-1