Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Niv Ceuelasu - osmá část

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
16. Březen 2013 - 12:23
Vyzerá to tak, že budem prvý, kto sa k tvojej poviedke vyjadrí. To je tá najhoršia možná pozícia, ale mne to až tak nevadí...

Začnem trochu obšírnejšie a postupne sa dopracujem až priamo k poviedke. Musím poznamenať, že som od poviedky čakal veľa. Minulá časť bola rozvíjaná v duchu hnevu, neistoty a takpovediac riešila neriešiteľné, večné filozofické otázky typu ako, prečo a čo je možné alebo nutné spraviť, aby sa to zmenilo. Záver ma zaujal, pretože som túžobne očakával, ako sa situácia vyvinie. Nevedel som povedať, čo sa stane a ako sa to stane, vedel som však, že sa ma pokúsiš niečím prekvapiť. Možno nie zámerne, ale zvykol som si, že spolu so zaujímavým štýlom prinesieš vždy aj rozdielny pohľad na vec. A musím uznať, že spôsob, ktorým sa poviedka uberala a ako riešila otázky, ktoré vyplynuli z minulej časti, ma úplne pohltil a dovolil mi odpútať zrak od textu až po prečítaní posledného slova...

Začnem tradične pozitívami a neskôr sa pokúsim vyjadriť k niektorým nedostatkom, postrehom, či drobným možným vylepšeniam, ktoré mi pri čítaní tvojej poviedky napadli a o ktoré by som sa s tebou rád podelil.

Začínam príbehom. Je to zaujímavé a u teba pomaly tradičné. Príbeh totižto nebol až tak dôležitý. Dej poviedky "len" dopĺňal a vytváral zázemie pre úvahy hlavnej postavy. Vytváral prostredie, v ktorom bolo možné jednoducho čítať Mattov prejav, zamýšľať sa spolu s ním, rozvíjať jeho teórie a skúmať, ako jednotlivé udalosti ovplyvňovali jeho život. Bolo to o hľadaní balansu, o "zháňaní" myšlienok, ktoré by Matta udržali na jednej, či druhej strane. Ak by sa niekomu zdalo, že som odbočil od témy (teda príbeh), musím skonštatovať, že síce príbeh nehral hlavnú úlohu, ale bol to ten typ dôležitej súčasti poviedky, ktorá ovplyvňuje každý krok hlavnej postavy. Bez toho príbehu by jednoducho Matt nebol Mattom. Z tohto pohľadu hodnotím príbeh nanajvýš kladne, zápletka a konflikt (či už vnútorný v Mattovi alebo konflikt všetkých faktov a z toho vychádzajúcich rozhodnutí) boli vystavané skvelo, účelovo a s dôrazom na dramatickosť. Príbeh sa po "scénku" v bazéne príjemne stupňoval, nepreháňal to a zároveň vtiahol čitateľa do Mattovej mysle, čo si myslím, že bola podstata toho, čo si nám chcel ukázať.

V tej súvislosti som prakticky naznačil aj ďalšie veci, ktoré sa mi páčili. Či už to bolo Mattove správanie (občas impulzívne, inokedy logické), jeho myšlienky a dedukcie, ktoré vyvodil z faktov, čo ovplyvnili jeho život. Páčilo sa mi tiež to spomínanie Niv, aby čitateľ nezabudol, že aj ona bude hrať rozhodujúcu úlohu v Mattovom živote. A možno po niekoľkých týždňoch aj prehovorí :D

Páčilo sa mi aj tvoje zachytenie citov. S postavou som žil, túlal som sa s ňou po chráme, predstavoval si okolie. Všetky tieto dojmy boli krásne zachytené. Rozhodoval som, či dokonca nebudem citovať niektoré tvoje opisy, ale kvôli prehnanej dĺžke komentára to však nespravím. Aj ostatní musia mať priestor :)

Opisy vynikajúce, vybalansované, prirodzené, hrané na city. Dialógy umne vystavané, presvedčivé, opäť pôsobiace na city. Myšlienky a názory večné, úprimné, pohodlne uveriteľné a nevyhrotené.

Musím povedať, že poviedka vo mne vyvolala dojem, že si sa zlepšil, čo sa týka celkovej úhľadnosti a stavbe textu. Predtým som občas zaznamenal pasáže, ktoré by sa niekomu mohli zdať zbytočné a nič nevyjadrujúce. Tu naopak, mal som pocit, že každá veta je tam, kde má byť a zachytáva presne to, čo by mala. Po obsahovej stránke hodnotím na výbornú a skutočne nemám žiadne výhrady. Poviedky sa veľmi dobre čítala, nebola prerušovaná prázdnymi (hluchými) miestami.

Myslím, že to je aktuálne všetko, na čo som sa chcel prvotne zamerať. Prejdem preto k akýmsi nedostatkom, na ktoré som narazil a ktoré ti možno pomôžu do budúcnosti.

Začnem gramatikou. Je samozrejmé, že ti nebudem hodnotiť všetky chyby, nedovolil by som si. Mal som však dojem, že som v texte narazil na väčšie množstvo malých chýb, čo je trošku v rozpore s tým, v akej kvalite (po gramatickej stránke) boli písané predchádzajúce poviedky. Vypísal som si niekoľko viet, na ktorých chcem len poukázať, na čo narážam:

"Nebyl jsem však z to promluvit." túto vetu som si skopíroval z jedného dôvodu - nerozumiem jej :D Myslím však, že chápem, čo si tým chcel povedať.

...otočil svou zelenou tvář směrem ke mně:„nekřivdi svému učiteli. Není zdaleka tak špatný, jak myslíš.“ Okrem tej chyby z nepozornosti (chýbajúce veľké začiatočné písmeno v priamej reči) rozmýšľam aj nad "jak myslíš". Ja osobne by som tam pridal "si" na "Není tak špatný, jak si myslíš." Myslím si, že by to tam z logických a gramatických dôvodov malo byť. Tá veta by totižto mohla mať čiastočne iný zmysel. Ale je to len môj názor a skutočne malý detail.

"namísto toho abych tě odbyl" - posledná vec boli chýbajúce čiarky. Tých mi tam chýbalo viac (asi na 4 miestach) a uvádzam jeden príklad.

Posledná vec, nad ktorou uvažujem, je akýsi chýbajúci záver. Pokúsim sa to vysvetliť. Vyhrotená situácia medzi Mattom a jeho majstrom sa naďalej nijak nevyriešila a bola zakončená netradične, bez následkov. Preto som očakával, že sa pozornosť a hlavný problém presunie na Jurenovu smrť. A to sa nestalo. Matt jednoducho príliš rýchlo zabudol. Myslel som na to, či Matt nechce vidieť telo, či nechce navštíviť jeho "príbytok". Možno mu Juren zanechal správu alebo túžil odovzdať niečo iné. Ale Matt nezdieľal moje myšlienky, myslel na vlastné problémy a vždy sa nakoniec dopracoval k tomu istému - k Niv. Chápem, že uvažoval o tom, ako ju stretne a podelí sa s ňou o svoje myšlienky. Ale Juren bol z tohto kruhu úplne vytlačený a nepodstatný. Ak to preženiem, stalo sa toto (alebo skôr nestalo): Problém Matta a majstra bol nepodstatný, Jurenova smrť Mattom otriasla na chvíľu a potom sa stala nepodstatnou a Niv sa stane podstatnou pravdepodobne aj v ďalšej časti. Možno sa k tomu všetkého vrátiš, teda, takmer určite áno, ale akosi mi chýbala väčšia spätná väzba na tieto udalosti. Minulý príbeh si celý postavil na závere, z ktorého vyplynuli určité veci. Na to si čiastočne naviazal, ale nerozvinul. Namiesto toho si si prekvapivo vybral novú obeť - Jurena. Ktorého pointu v celom príbehu si však odsunul na vedľajšiu koľaj. Vo mne to vyvoláva otázku, čo bolo v tomto príbehu vlastne podstatné? Snáď chápeš, čo tým myslím. Niekedy je ťažké vyjadriť presne svoje myšlienky. Chcel som však poukázať na chýbajúci dôsledok situácií.

Záver: Poviedka bola písaná na vysokej úrovni, napravil si niektoré nedostatky predchádzajúcich častí. Naplno si rozvíjal opisy, ktoré boli nádherné a emotívne. Príbeh a dialógy tomu skvele sekundovali. Nadviazal si tam, kde si skončil a uberal si to tým smerom, v aký som dúfal. Je to presne tá časť, ktorá funguje a ktorej sa budeš, dúfam, držať aj naďalej. Zároveň nesmiem vynechať tých pár chýb, aby si na ne nezabudol :D A taktiež musím spomenúť ten chýbajúci aspekt hlavnej myšlienky, kde mi chýbalo niečo viac. Akýsi dôsledok, či záver. Väčšie prehĺbenie konkrétnych javov v Mattovej mysli. To je fakt, za ktorý ti musím strhnúť celých 5%. Počuješ správne, celých 5! :) Záverečné hodnotenie si teda dokážeš spočítať aj sám. Zároveň musím dodať, že sa veľmi teším na ďalšiu časť a na to, ako sa bude ďalej rozvíjať vzťah Matta s Niv. Neviem prečo, ale očakávam, že ma opäť niečo prekvapí... Som skutočne zvedavý a budem ti držať palce. Veľa šťastia!

+1
+3
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
21. Březen 2013 - 17:28
Opět díky za komentář (jehož délka mě napoprvé stejnou mírou uvedla jak v úctyplný údiv, tak v mírný děs - tolik času nemám!), jako tradičně plný skvělých postřehů a připomínek.

Tato kapitola končí dost otevřeně, uznávám. Ale věřím, že se vysvětlení dočkáte v kapitole další. Původně jsem to totiž plánoval dát dohromady, bylo to ale příliš dlouhé, proto jsem se rozhodl pro předěl v místě, které mi přišlo ději nejméně ubližující.
Vyjádření Mattových pocitů pro mě bylo skutečným oříškem, každou jeho větu či myšlenku jsem nesčetněkrát upravoval a ani teď s tím nejsem na sto procent spokojený (resp. udělal jsem to nejlepší, co jsem se svými zkušenostmi mohl - díkybohu jsem úmrtí blízkého přítele nezažil a snad nezažiji).

Ke gramatice: pokusím se "obhájit" jevy, které jsi vypsal.
1) "Nebyl jsem však z to promluvit." - jde o ne častý, ale užívaný obrat. Problém je v tom, že si nejsem úplně jistý, zda-li je napsán správně, tj. ono "z to". Napsat "s to" je nesmysl, stejně jako "sto" či "zto"... nebo ne? Pokud víte jak to má být, prozraďte mi to, prosím, jsem bezradný! Význam jsi myslím pochopil, znamená to: "Nebyl jsem však schopen promluvit."
2) "A ještě něco,“ naposledy otočil svou zelenou tvář směrem ke mně: „nekřivdi svému učiteli. Není zdaleka tak špatný, jak myslíš.“ - máš pravdu, velké písmeno mi uniklo. Lze sice říct dohromady větu: A ještě něco, nekřivdi atd.", ale zamýšlel jsem to jako věty dvě. Líp to zní... Naopak si stojím za "jak myslíš"! Zkoušel jsem tam vložit ono "si", ale takhle je to údernější a stále použitelné. Jak jsi napsal, se "si" by skutečně měla krapet jiné vyznění - to, které jsem nechtěl.
3) S čárkami naprosto souhlasím, v těch stále dost plavu.

To je myslím všechno. Jsem rád, že se nová kapitola líbila (měl jsem z ní trochu obavy, protože byla na napsání skutečně těžká, těžší, než jsem ochoten si připustit) a ještě jednou díky za komentář!

JAMU

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
21. Březen 2013 - 20:33
Kdybych se, trubka, v komentáři nezapomněla zmínit také o gramatice, mohla jsem ti to napsat rovnou. Toho "z to" jsem si taky všimla, a to z prostého důvodu - tak, jak jsi to napsal, je to hrubka. Asi se ti to nebude líbit, ale tohle slovní spojení se skutečně píše "s to" :) Významově by se to dalo vysvětlit jako "s tím" - což jakoby do věty nezapadá, ale to jenom proto, že "s to" je už poněkud zastaralým tvarem, který my už z jazykového hlediska nechápeme. Používáme ho pouze jako ustálené slovní spojení - díky tomuto faktoru zřejmě tenhle tvar přežil do dnešních dob.
Určitě to bude i v nějakých pravidlech pravopisu; bohužel žádná nemám po ruce, abych z nich mohla citovat. Pravopis tohohle spojení si pamatuju, protože jsem kdysi četla knížku (už ani nevím, která to byla), kde autor tohle spojení s oblibou a hojně užíval. To se pak jednomu nesmazatelně vryje do paměti! :)
Snad ti to pomůže :)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
22. Březen 2013 - 11:46
Paráda, díky moc :D
Hned to opravím! Heh...

JAMU

+1
0
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
21. Březen 2013 - 21:12
Síce som to v komentári poznamenal, ale asi len nepriamo. Čeština má so slovenčinou mnoho spoločné, ale zároveň sú to v niektorých javoch dosť rozdielne jazyky. A čo sa týka umeleckých textov, tam je to snáď najväčší rozdiel. Preto neber na moje "vypisovanie chýb" veľký ohľad. Skôr sa týmto spôsobom pýtam, keď niečomu nerozumiem a som vďačný, keď mi dáš odpoveď a ja sa znovu niečo naučím. Zároveň premýšľam o tom, že by som mal túto kategóriu môjho hodnotenia úplne vynechať. Keď sa teraz pozerám na svoj komentár, pripadám si hlúpo (z tej pozície, že sa snažím hodnotiť niečo, v čom nemám prehľad).

A zároveň nechcem, aby ťa môj komentár desil. Uvedomujem si, že moje posledné "diela" to s dĺžkou trochu preháňali, na druhú stranu autora poviedky, teda teba, predsa nič netlačí do toho, aby si ho čítal. Alebo prinajmenšom čítal naraz. Možno v ňom nájdeš niečo, čo ti pomôže a možno nie. To si musíš rozhodnúť sám :) Vyznie to hlúpo ale: Mne môže byť v podstate jedno, či si ho prečítaš alebo nie. Ak ti pomôže, som rád. Ak usúdiš, že je pre teba bezpredmetný, tak som rád, že mi to aspoň nevrátiš 2* ohodnotením mojej poviedky :D (Aj keď toto moje tvrdenie overené nemám :D ).

Poviedka sa mi skutočne páčila a nemám dôvod sa domnievať, že by pokračovanie malo byť v niečom iné. Bolo to štandardné Yelly-manovo dielo, pričom štandardné znamená: vysoký umelecký zážitok, ktorý na mňa pôsobí dlhodobo. Dielo, ktoré si čitateľa "priviaže" k sebe a už nepustí. A to je vec, ktorá je hodná môjho obdivu. Teraz ti môžem akurát tak držať palce a zároveň ich budem držať aj sebe, aby som vydržal do nového pokračovania. Presne tak, ako keď si ide Apple-fanatik (to neznamená fanúšik) kúpiť nový iPhone...

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
22. Březen 2013 - 11:45
Vůbec ti nemám za zlé "vypíchnutí" některých gramatických jevů, které nejsou třeba zcela zřejmé, nebo dokonce úplně chybné a studuhodné. Pokusil jsem se je "obhájit" či vysvětlit po svém a to je celé :) A je mi naprosto jasné, že ač jsou si Slovenština s Češtinou v mnohém podobné (zejména v tom, že Čech rozumí Slovákovi a naopak), najdou se, zejména právě v gramatice, značné odlišnosti. Proto se u slovensky psaných povídek nad gramatikou vůbec nepozastavuji, jednoduše jí nerozumím. Ale ve tvém případě nebylo ono poukázání nijak zlé, ty jsi mi nenapsal, že to mám špatně, nýbrž jsi se na mě obrátil z dotazem, jestli tomu rozumíš tak, jak jsem zamýšlel a jestli v tom sám chybu neobjevím. A to je podstatný rozdíl mezi kritikou něčeho, čemu nerozumím a pozastavením se nad jevem, jež nechápu. V tomto ohledu bych ti chtěl spíš poděkovat, než dělat ramena, že jsi se zmýlil (protože nezmýlil) :)

A k děsu z komentáře jsem se asi špatně vyjádřil: jak já to vidím, čím delší komentář, tím většinou přínosnější (ve tvém případě určitě). Takže nezkracuj, piš co a jak chceš a věz, že si to vždy s chutí přečtu. A rozhodně se ti nebudu mstít nízkým hodnocením tvých povídek apod., to je ta největší ubohost!

JAMU

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
18. Březen 2013 - 10:18
Na další část Niv jsem se upřímně velmi těšila, poněvadž ta předchozí byla, co do emotivnosti a celkové výstavby, prostě perfektní a po jejím dočtení jsem zůstala jenom okouzleně kroutit hlavou :D A ačkoli jsem tedy od pokračování očekávala hodně, zklamána jsem rozhodně nebyla! Tahle část se podle mě drží na stejné úrovni, je promyšlená, přirozeně plyne, dokáže čtenáře pohltit a vyvolat v něm emoce.
Co se týče sebevraždy Jurena, vlastně jsem ji čekala, právě kvůli tomu zmíněmému zoufalému pohledu, který se mi nějak vryl do paměti. Navzdory tomu jsem se ale při první zmínce o tom, že ho Matt hodlá navštívit, začala těšit, že v povídce třeba ještě vystoupí. Docela jsem si ho oblíbila, jak jeho zajímavý negativistický pohled, tak peprné vyjadřování a nadávání, jaké se v Chrámu jen tak nevidí :) Škoda. Samozřejmě to ale neberu jako nedostatek, poněvadž jde pouze o můj subjektivní pocit.

Velmi hezky zpracovaná je část pod vodní hladinou. Umně se v ní prolíná vnímání člověka, kterému dochází dech a začíná si uvědomovat, že se vlastně topí, s filozofickými úvahami a zobrazením Mattovy psychiky, kdy se tak nějak pomalu a líně (ačkoli situace, kterou zažívá, je krizová a čas rychle kvapí - právě tenhle kontrast se mi tak líbí!) rozmýšlí, jestli se má vůbec vynořovat.
Úplně nejvíc se mi ale líbila část, kde vystupuje mistr Kit Fisto. Působil jako oáza klidu a pochopení v tom zběsilém světě, kde se všechno obrátilo vzhůru nohama, a čtenář tvých povídek konečně po dlouhé době pocítí úlevu a řekne si: "Tak hurá! Přece jenom je v tom Chrámu někdo normální!" :D
S mistrem Fistem velmi sympatizuji, a ačkoli mu v CW nebylo dopřáno příliš prostoru (a SW téměř žádný) a tudíž ho moc neznáme, vystihl jsi ho přesně tak, jak jsem si ho představovala, a to mi udělalo velkou radost. Možná to s tím Řádem nakonec tak špatné nebude ;)

A ještě jedna věc - Matta vpodstatě při životě udržuje vědomí, že má Niv, ale on ji vlastně nemá! :) Podle naznačení téhle části se k nějakému rozhovoru už zřejmě schyluje, proto budu trpělivá, nicméně už je na čase, by si spolu trochu promluvili. A možná trochu víc než jen trochu :D Já už se na to těším!

Takže ještě jednou - povídka se příjemně čte, doslova vtáhne do děje, je kvalitní a propracovaná a má navíc ještě to "něco", čím se mě dotkla a čím si zasluhuje desátou hvězdičku.
Přeji hodně zdaru do dalšího psaní, má očekává nejsou z nejmenších, ale věřím, že ty se s tím už nějak porveš ;)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+3
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
21. Březen 2013 - 17:38
Na první pohled by se mohl Juren jevit jako vcelku zbytečná postava. Na vývoj Mattovy osobnosti a pohledu na svět měl však tento twi'lek nezanedbatelný vliv a to i přesto, že se v Niv Ceuelasu takřka nevyskytuje.

Scéna pod vodní hladinou mi dala celkem zabrat, jsem rád, že se líbila. Stejně jako vystihnutí Kit Fista. Je těžké pracovat s kanonickými charaktery a jestliže ti připadal "reálný", jsem jedině rád :D Má nejoblíbenější pasáž této povídky je však setkání s mistrem Yodou. Tohohle Jedie mám prostě moc rád a chtěl jsem mu trochu "vyspravit reputaci" po tom, co "předvedl" v závěrečném díle páté série Clone Wars.

A upřímně, taky se nemůžu dočkat, až si spolu Niv s Mattem promluví, potřebují to :D

Na závěr, krom poděkování za komentář, dodám už jen tohle: máš-li vysoká očekávání, jsem polichocen i vyděšen zároveň. Snad bude "vyvrcholení" příběhu dostatečně "silné" na to, aby povídka nakonec nevyzněla jako snůška do sebe nezapadajících situací a momentek...

JAMU

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
21. Březen 2013 - 20:02
Jurenův vliv je patrný, ačkoli by vzhledem k jeho konci a psychologickým principům vůbec nebylo s podivem, kdyby Matta ovlivnila víc jeho sebevražda než působení jeho osobnosti jako takové. Záleží na tom, jak dobře se Matt s jeho smrtí vyrovná. Existuje spousta lidí, kteří už si třeba ani nedokáží vzpomenout na sebevrahy takové, jací byli; všechno, co mají v hlavě, jsou jen poslední společné okamžiky a rozhodnutí vzít si život, které už navždy všechno změnilo. A pokud si přece jenom vpomínají, neustále si kladou otázky "jaktože jsem nic nepoznal?" "jaktože jsem nic nevěděl?" "když jsme spolu tenkrát byli na tom výletě a on se pořád smál, to už přemýšlel o sebevraždě, nebo ještě ne?"... apod. Málokdo na sebevraha dokáže vzpomínat objektivně a bez zkresleného pohledu způsobeného výčitkami a pořád dokola se opakujícími analýzami společných chvil.
- To jsem jen chtěla upozornit, že zavraždění nejlepšího přítele hlavní postavy je velmi vážný čin a může mít i vážné důsledky! :D Jak už jsem ale řekla - záleží na tom, jak dobře se Matt s Jurenovou smrtí vyrovná, a to už máš - oprav mě, jestli se mýlím - v režii ty ;)

Jak těžké bylo sepsání oné opěvované podvodní pasáže si dokážu představit, proto na mě udělala takový dojem, a proto jsem se ji taky snažila v komentáři vypíchnout. Takže ještě jednou - bravo! :) (a takových těžkých částí tam bylo víc, že?)

No a o tom, jak jsem se rozplývala nad mistrem Yodou, jsem se už ani nezmiňovala, protože u mě je samozřejmost, že mi poskočí srdce hned, jak se někde objeví :) Nehledě na to, že jsi tady asi jediný, kdo správně píše jeho slovosled. Troufám si tvrdit, že nejen za tohle, ale i za napravení jeho reputace, by ti byl mistr Yoda vděčný ;)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+1
-1
Obrázek uživatele klara1
24-25
23. Březen 2013 - 19:51
Skvělý díl!!!

"Ne každý, kdo bloudí, je ztracen." - J.R.R. Tolkien

+1
+1
-1