Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Cesta Vyvoleného

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
4. Únor 2014 - 15:16
Skvělé. Jako vždy šlo hlavně o popisování, ale i tak se mi tvé povídky moc líbí. U popisu vad Vaderova obleku mi to připomnělo knihu Temný lord: Zrod Darth Vadera - že ses jí inspiroval? :D
Chyby se ti už ani nesnažím hledat, 10/10 ;)

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Mate
29-30
4. Únor 2014 - 15:24
Ďakujem veľmi pekne za komentár. Som rád, že si vždy nájdeš čas na prečítanie a okomentovanie mojej tvorby :)
Máš pravdu v tom, že knihu Temný lord som čítal. A áno, pri popisovaní Vaderovho obleku som sa ňou inšpiroval - ale len tým spôsobom, že som si spísal fakty, ktoré som sa v nej o obleku dozvedel, a potom ich podal vlastným spôsobom :)

"Obi-Wan... there is good in him… I know. I know there is… still…" ―Padmé Amidala's final words

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Wedge Antilles
25-26
4. Únor 2014 - 16:00
Opravdu skvělé, ale jak řekla Pětka, to jsou tvé povídky vždy :) Chyb jsem si nevšiml a ikdyž tam, s nadsázkou řečeno, žádný děj nebyl, neuvěřitelně mě to chytlo :) Akorát bych měl jednu věc, ovšem je možné, že se mýlím... "Vaderove spálené hlasivky totiž nedokázali vyprodukovať hlasnejší zvuk než šepot." Tato věta mi tak trošku hapruje s filmem, protože jak jej v Epizodě III na Coruscantu uzavírali do obleku, dávali mu umělé končetiny atd., tak řval docela hlasitě :D Jinak ale nemám co dodat a bez váhání dávám 10* ;)

<p>"I remember the days before Yavin when we were all young, armored with the invincibility of youth and fired by the belief that the Emperor's evil Empire could not win. It didn't, but the cost was more horrible than any of us could have imagined."</p>

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
4. Únor 2014 - 16:04
K tomu s tim šepotem: skutečně už v nějaké knize psali, že mohl jen šeptat - asi si je tím řevem ještě víc poškodil :D

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
0
-1
Obrázek uživatele Mate
29-30
4. Únor 2014 - 16:26
Ďakujem pekne za komentár a pochvalu. :)
Áno, Vader vo filme naozaj kričal ako o dušu, ale v knihe Temný lord bolo písané, že jeho skutočný hlas nebol silnejší než šepot. Pravdepodobné vysvetlenie je také, že na konci Ep3, bol Vader v takej veľkej bolesti, keď ho "uzatvárali" do obleku, že mohol kričať aj so spálenými hlasivkami. Keď ho však bolesť prešla, už nemohol kričať.. :D To je jediné, čo mi napadá :)

"Obi-Wan... there is good in him… I know. I know there is… still…" ―Padmé Amidala's final words

+1
0
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
4. Únor 2014 - 16:00
Musí se nechat, že ti to píše parádně, Mate. Líbí se mi to. Sám se sice snažím vyhýbat jistým "zažitým" stylům popisu (nebo jak to napsat): "A spaľoval ho zaživa viac než láva, viac než najjasnejšia hviezda, viac než najžíhavejšia supernova," ale to má co do činění se subjektivním náhledem a způsobem vyprávění, které si autor zvolí. Naproti tomu Vaderovo srdce zmrazené na absolutní nulu se mi líbilo velmi, stejně tak jako kurzívou psané vzpomínky/zvolání. To působilo velmi živě, až filmově - v hlavě jsem si to všechno bez námahy dokázal promítnout. Velmi dobře.

Mám však pár (pro mě, jako čtenáře Star Wars znalého) podstatnějších, faktických výtek:

Za prvé, nevěřil jsem důstojníku Needovi. Ten zkrátka ani v páté ani v šesté epizodě nepůsobí dojmem zbabělce, jako spíš vypočítavého kariéristy. A ačkoliv zde je o dost mladší, čímž by jeho případný strach mohl být znatelnější, zcela určitě by nekoktal. Otázkou asociující na toto navíc je: měl by strach? Vader je, jak jsi koneckonců sám napsal, úplný nováček. Imperiální důstojníci nevědí, co si o něm myslet. A ani on sám. Je mladý, nezkušený. V očích ostatních navíc lidská troska. Ty jej však stavíš do role Vadera z Impérium vrací úder, což je o víc jak dvacet let později. Dvacet let, během kterých si Vader získával respekt a jakousi bázlivou úctu - prvky, které, i přesto, že byl Císařovým chráněncem, rozhodně od počátku neměl (musel na nich tvrdě makat a ani v Nové naději nebyl úplně na vrcholu - viz. jeho vztah s moffem Tarkinem, kterému byl podřízen).

Za druhé: Executor. O stavbě tohoto křižníku, stejně tak, jako o Hvězdě smrti, se uvažovalo již před vypuknutím Klonových válek, samotná stavba započala ale až 3 roky před Yavinem (!), není tedy možné, aby z jeho paluby Vader sledoval stavbu první Hvězdy smrti.

Za třetí: trochu mi ušel význam celé té povídky. Jistě, je to zajímavé, ale... no, pro mě to až tak velký přínos nemělo a z dějového hlediska se takřka nic nestalo. Povídka má mapovat jakýsi finální přerod Anakina v Darth Vadera, budiž - ale jestli je to všechno, nelze to brát jinak, než "prostou" úvahu (pokud to tak ale má být, což je dost dobře možné, stalo se tak na výbornou).

Shrnuto: hodnotil bych-li pouze styl psaní, bylo by to bez zaváhání na 10/10, píše ti to parádně. Hodnocení však musí podlehnout celek, ne jen vybrané elementy, takže hodnotím jako Dobré.

JAMU

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Mate
29-30
4. Únor 2014 - 16:20
Ďakujem veľmi pekne za podrobný komentár :)
Tvoje postrehy budú pre mňa prínosom do ďalšej tvorby.
Ak sa nenahneváš, trošku by som ťa poopravil :meno tej lode nebolo Executor ale Exactor (odkaz » Sú to dva veľmi podobné názvy, hocikomu by sa mohlo stať, že to z nepozornosti zle prečíta :)

K významu poviedky - už keď som ju začal písať, tak som si povedal, že dej v nej zredukujem na minimum. Chcel som v nej len vysvetliť, prečo Darth Vader začal so svojím lovom na Jediov a prečo sa už nemohol vrátiť k svojmu predchádzajúcemu bytiu (svojím spôsobom to teda malo byť lyrické dielo so zakomponovanými epickými prvkami).
Ale naozaj ďakujem za komentár. Potešil ma :)

"Obi-Wan... there is good in him… I know. I know there is… still…" ―Padmé Amidala's final words

+1
0
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
4. Únor 2014 - 16:30
Tak to pak jo. Já jsem si říkal, jestli to Executor je, nebo není, ve své hlouposti jsem ale onu odlišnost přičetl rozdílu mezi češtinou a slovenštinou :D V tom případě se omlouvám, tak moc jsem chytračil, až se mi to vymstilo :I

JAMU

+1
0
-1
Obrázek uživatele Ondráš
23-24
5. Únor 2014 - 14:03
Má vůbec cenu u tak dobrých povídek psát kritizující komentář? Ne. Jasných 10/10 ;-)

„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“ -Werich

+1
+1
-1