Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Padawanka VI

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele Hunter
26-27
17. Březen 2013 - 19:24
Páni! Myslím, že je jasně vidět, jak moc ses za těch šest kapitol posunula. Nejen, že to bylo vtipné, ale hlavně to mělo úžasnou atmosféru. To proroctví... trochu zamotané, ale Sabryn dělá dost velkou chybu, že se nad ním nezamyslela. Víme svoje.
Nebudu sem plácat superlativy, i když musím říct, že tahle kapitola byla úžasná a zatím zdaleka nejlepší.
A ještě malá gramatická vsuvka - párkrát ti tam chyběla čárka a jednou nebo dvakrát dokonce i slovo. Záměny I/Y jsem si všimla snad jenom jednou:
Byly tam i další, kteří by si to zasloužili.
Patří tam bylI. Myslím, že je to v té části s výslechem.
To je ode mě asi vše, zbytek ti sdělím zítra ;).
(PS: Doufám, že se mi nedostane stejného napomenutí jako minule ;).)

"Strach seká hlouběji než meče."
(Arya Stark, Hra o trůny)

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Mate
29-30
17. Březen 2013 - 20:44
Hmm. Musím povedať, že od tohto dielu som čakal trochu viac. Z môjho pohľadu bol piaty diel Padawanky takmer o triedu lepší. Samozrejme, že aj tento diel je na pomery tohto webu na slušnej úrovni: rýchlo ma vtiahol do deja, dialógy boli dobre prepracované (čo sa mi veľmi páčilo). Lenže až príliš veľa gramatických chýb rôznych druhov ma pri čítaní rušilo. Keby to boli len nejaké 2-3 chyby z nepozornosti, tak to ani nespomeniem, lenže ich tam bolo o niečo viac. Písanie čiarok je podľa mňa tvojou najväčšou slabinou. Niekedy sa mi dokonca nepozdával ani slovosled slov. Ale inak, štylisticky to nebolo na zlej úrovni.

Trochu ma zarazil príbeh. Hlavne tá časť s proroctvom, ktoré dosť pripomína tie Nostradamove. Osobne by som to riešil inak a nezasadil by som do príbehu to "opravdové Proroctví", ako si to ty nazvala. Síce áno, robí to tvoj príbeh zaujímavejším, ale mne osobne sa to tam veľmi nehodí. Ale to je len môj názor. Ostatným užívateľom sa to môže páčiť.
A tiež si veľmi neviem predstaviť, ako by Stopár odstránil tisícky senátorov, ktorí sú pod Palpatinovým vplyvom (ak som správne pochopil, že tým Zlom sa myslel Palpatine).

Ale aby som len nekritizoval, musím povedať, že v poviedke som narazil aj na veľa pozitív, ktoré vo mne zanechali dobrý dojem. Páči sa mi, že vzťah medzi Sabryn a jej učiteľom sa začal trochu rozvíjať. Tiež sa mi páčilo, že poviedka bola založená hlavne na dialógoch, ktoré boli mierne dopĺňané úsekmi, kde Sabryn premýšľala. Takéto statickejšie poviedky mám rád.

Príbehom si si pripravila množstvo možností na pokračovanie a je len na tebe, ktorú z nich si vyberieš. Ďalší diel si určite prečítam. Naposledy som ti dával 10 hviezdičiek, no bohužiaľ, tentokrát moje hodnotenie také vysoké nebude a dávam 8 hviezdičiek. Ale ty to písanie v sebe máš - a keď na sebe popracuješ, môžeš v ňom byť úspešná.

"Obi-Wan... there is good in him… I know. I know there is… still…" ―Padmé Amidala's final words

+1
+2
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
18. Březen 2013 - 17:08
Tentokrát sa to pokúsim trochu skrátiť, keďže dva komentáre predo mnou do dosť veľkej miery vystihli podstatu. Pokúsim sa teda zamerať na moje postrehy.

Gramatiku spomeniem len okrajovo. Bolo naozaj veľmi príjemné sledovať ťa od poviedky k poviedke, ako sa skutočne snažíš. Vtedy som si uvedomil, aké môžu byť komentáre nápomocné. Tlačili ťa stále ďalej a ďalej. A práve preto musím vyjadriť menšiu ľútosť nad tým, že táto poviedka nadviazala skôr na tvoje prvé časti. Je to škoda, pretože celistvý, prehľadný štýl ťa minimálne v posledných dvoch častiach zdobil. Chyby sa stále vyskytovali, ale nič, pre čo by som si išiel vidličkou oko vybrať (obrazne). Môžem ti len znova zopakovať, čo som ti už raz napísal. Vôbec sa nemáš kam ponáhľať. Máš čas si všetko skontrolovať a nič neuponáhľať, aj keby ti to malo trvať mesiac. Ale ja viem, že ty to vieš a že nabudúce si dáš pozor :)

Bol som, mierne povedané, zaskočený, keď som v jednom z komentárov k tvojej predchádzajúcej poviedky postrehol "opis" príbehu, ktorý sa tu nachádzal. Hlavou mi preletovali rôzne myšlienky a len som dúfal, že sa nekopneš - proroctvo. Nemôžem však povedať, že by ma príbeh neprekvapil a, ako som dúfal, uberal sa iným smerom.

Príbeh bol zaujímavý, nápaditý. Nemôžem povedať, že by hral hlavnú úlohu (tým bola skôr tá úvaha nad proroctvom či ďalšie veci), ale príjemne som ním prechádzal a dotváral situáciu. Podaný bol na veľmi slušnej úrovni, zároveň aj s tvojimi skvelými dialógmi, ktoré sa mi rozhodne páčili. Boli totižto opäť prirodzené, akoby nehrané. Toto je silná stránka, ktorej sa môžeš držať.

Čo sa týka pointy tejto poviedky, proroctvo mi osobne neprekážalo. Znelo trochu tajomne, čo je základom asi všetkých proroctiev. Že by sa to dalo povedať aj inak? Určite dalo. Takto to totižto vyvoláva niekoľko otázok - napríklad prečo o ňom nevedeli v Ráde, odkiaľ ho vedel ten "lovec"...
Na druhú stranu musím poznamenať, že takto mala poviedka atypickú atmosféru. Bola trochu neznáma a nedalo sa dopredu povedať, ako sa bude dej uberať.

Charakter jednotlivých postáv si opätovne rozvíjala. Bolo možné zistiť postoj a správanie Sabryninho majstra a "šialenstvo" toho väzňa bolo taktiež znázornené veľmi svojsky a zároveň primerane. Inak povedané, bolo zábavné a také šialenstvá mám rád. Čo sa týka Sabryn, nemôžem si pomôcť, ale určité prvky z jej správania z minula tu zostali (ak si spomenieš, písal som o dospelejšom správaní) a stále mám akýsi pocit, že predsa len sa správa trochu logickejšie a - nie že by to tak vždy fungovalo - teda trochu viac dospelo. Inak povedané, v jaskyni pôsobila ako vyspelé dievča so stále detskými názormi, zatiaľ čo tu som mal skôr predstavu o začínajúcej puberte :D Ale je pravda, že je to len môj osobný pohľad. A čo je hlavná pointa, vôbec mi to neprekáža. Takto sa mi to páčilo.

V čom si myslím, že máš právo byť pochválená, je lepšia práca so slovnou zásobou. Veľmi dômyselne vybrané slová v niektorých pasážach. To súviselo nielen s opismi, ale predovšetkým boli zahrnuté v dialógoch, kde rozprával ten Stopař. Páčili sa mi jeho prirovnania, ktoré boli nápadité, presné, tajomné a zároveň prezrádzali viac, ako by si človek bol pomyslel. Skladba viet sa mi zdala lepšia, až na tie výnimky, kde vo vetách chýbali slová. Tým bolo občas ťažšie porozumieť a bohužiaľ, musel som sa pri nich dlhšie zastavovať.

Takže spravím krátke zhrnutie a záver :)
Poviedka sa mi páčila. Čo sa týka príbehu, bol zaujímavý a som rád, že si ho neprehnala a udržala si si akýsi "odstup" a nijako radikálnejšie proroctvo nezneužila. Opisy a dialógy boli na skvelej úrovni, práca so slovíčkami a slovným zvratmi sa ešte zlepšila. Načrtnutie vzťahu s majstrom, ktoré som vyššie nespomenul, beriem ako ďalšie plus. Dúfam, že aj naďalej budeš tieto danosti rozvíjať a pokračovať v tomto dobre rozbehnutom začiatku.
O gramatike vieš, spomínať ju nemusím. Čo sa týka proroctva, zopár nejasností by bolo, ale zároveň je to akýsi nový jedinečný pohľad na vec - teda na príbeh z novej a starej trilógie. Dúfam však, že sa nenecháš strhnúť nejakou radikálnou myšlienkou a že nám budeš aj naďalej predstavovať Sabryn ako jedinečnú Jedi tým svojim zábavným, nevtieravým a povedal by som, že aj jedinečným štýlom. Ale to je len môj uhol pohľadu.

Dnes ti za tvoju prácu dávam 85%. Príjemne som si pri tom oddýchol, pobavil sa, popremýšľal a nakoniec aj rozhodol, že nie je dôvod mať prílišné obavy z vývoja tvojho príbehu. Verím tomu, že aj pokračovanie mi prinesie aspoň podobnú zábavu, akú som zažíval doteraz. Želám ti veľa šťastia a teším sa na pokračovanie.

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Sabaqeen
25-26
18. Březen 2013 - 19:20
Děkuji za komentář :)
K té gramatice - no jo,tak to mi docela ujelo, protože jsem to napsala poměrně rychle (protože jsem měla asi deset dní okno co napsat) a máš pravdu, měla jsem to líp zkontrolovat, není kam spěchat. Kaji se :)
Jinak ten komentář u minulé povídky - já si s H. povídky tak trochu konzultuju, takže proto to věděla. Ona si myslela že k takhle starému článku se už nikdo dívat nebude, protože nevěděla že se to zobrazuje v sekci Komentáře. Už jsem ji ale ve škole patřičně vytahala za uši (to ber taky obrazně) takže už to psát nebude.
Jinak jsem moc ráda že se ti to líbilo - hlavně ty dialogy. Zvlášť u toho Stopaře totiž docela daly zabrat - člověk balancuje na tenké hranici mezi rafinovaně skrytou a tajemně řečenou pravdou a totálním blábolem :D

PS: Sorry že ještě otravuju, ale nebyl bys tak hodný a nenapsal mi, kde mi chybí to slovo? Nějak to v tom textu nemůžu najít :)

Nejhorší srážka v životě je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. A z takové srážky vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem.

+1
+1
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
19. Březen 2013 - 12:05
Chvíľku mi trvalo, kým som našiel tie vety, na ktoré som si pamätal. Veľa ich však nie je. A taktiež nie vo všetkých sa nachádza nejaká chyba, niektorým som pravdepodobne len dobre nerozumel a domýšľal si z kontextu. To však posúď sama :) Dúfam, že ti to trošku pomôže.

„No jo! … senátor už dávno zkapal, tak je to. Kdybych nezasáhla, ten neřád na věži by ho sejmul." Nie som si istý, ale nechcela Sabryn povedať, že senátor "by" už dávno skapal? Aspoň tak mi to vychádza, keď si čítam tú druhú vetu.

"A nejlepší obrana je útok, pomyslela si Sabryn a vida, že se její strategie setkává s úspěchem, pokračovala dál."
"odpověděl a vida, že rozhořčeně otevírá pusu, nenechal ji domluvit a pokračoval."
Musím povedať, že netuším, či je v týchto vetách chyba, len ja osobne som sa s takýmto použitím vášho slova "vida" nestretol. Mal som dojem, akoby tam buď niečo chýbalo - celé slovo alebo časť slova, prípadne, že je tam trochu zvláštny slovosled. Ak sa dá použiť slovo "vida" v zmysle "když viděla", potom je všetko v poriadku a žiadam o odpustenie :D Čeština nie je moja silná stránka :D

"To je háji, pomyslela si zoufale." Len malá nepozornosť, chýba ti tam "v".

"Asi za deset se objevil Keenen a tvářil se ještě nespokojeněji, než když odcházel. Sabryn se na něj tázavě zahleděla." Posledná vec, na ktorú som narazil. Pravdepodobne ti tam chýba slovo "minut". Je to samozrejme logické a domyslel som si, čo tam chýba, avšak, nemyslím si, že bolo tvojím zámerom ho vynechať.

+1
0
-1
Obrázek uživatele Sabaqeen
25-26
19. Březen 2013 - 13:59
Děkuju za vypsání chyb :)
Jinak v tom prvním, kde mi chybí by, tam je to myšleno tak, že to by je o řádek výš:
...tak by ten pitomej, starej..."
"Sabryn!"
"No jo! ...senátor dávno zkapal ..."
Asi jsem tam to druhé by měla dopsat, máš pravdu.
Jinak "vida" je přechodník třetí osoby přítomného čísla (asi na mě začíná doléhat vliv naší učitelky češtiny) a ve slovenštině je to asi (teď teda hodně střílím od boku) něco jako "vidouc"? V češtině se ale v tomhle případě připojuje jenom -a.
No, a ten zbytek mi prostě vypadl :D

Nejhorší srážka v životě je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. A z takové srážky vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem.

+1
0
-1
Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
19. Březen 2013 - 17:34
"Vidouc" je taky česky, sice se to moc nepoužívá, protože je to trošku starší výraz, ale je to česky... Do slovenštiny bych to převedla spíš jako "vidiac". :)

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
0
-1
Obrázek uživatele Sabaqeen
25-26
19. Březen 2013 - 19:23
A sakryš, ono je to napůl správně, napůl špatně. Vida je tvar mužský, vidouc ženský. To je tak, když člověk spoléhá na útržky hodin češtiny :)

Nejhorší srážka v životě je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. A z takové srážky vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem.

+1
+1
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
19. Březen 2013 - 19:50
Heh, tak som sa dnes aspoň niečo naučil :D Celý čas som rozmýšľal, ako by sa to v češtine povedalo, ale že je to skutočne výraz "vida", mi na um teda vôbec neprišlo. Zas budem o niečo múdrejší :D U nás sa to povie "vidiac", všetky prechodníky sú v slovenčine známe tým, že končia na písmeno "c". A priznám sa, nevedel som, ako to funguje v češtine.

+1
+1
-1
Obrázek uživatele bariss offee
21-22
23. Březen 2013 - 19:08
V jaký době se ten příběh odehrává?
Ajinak moc dobrá povídka

Enemy in my enemy is my friend - Bo- Katan

+1
0
-1
Obrázek uživatele Sabaqeen
25-26
23. Březen 2013 - 19:11
Cca dva roky před válkou.
A díky za pochvalu :)

Nejhorší srážka v životě je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. A z takové srážky vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem.

+1
+1
-1