Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Hrdina III - Únik z temnoty

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele Mate
29-30
2. Březen 2013 - 21:49
V prvom rade chcem povedať, že mi je ľuto toho, že niekto predomnou ti hodnotil poviedku na 2 hviezdičky. Ak sa nejadnalo o omyl, tak sa jednalo o jedinca s raneným egom nevyznajúcim sa do umenia písania. Ale aby som nebol len za zlého, každý má nárok vytvoriť si vlastný obraz o diele (aj keď je podľa iných názorov chybný). V podstate všetko je len o uhle pohľadu.

K poviedke. Jedným slovom "super". Konečne som už akosi pochopil aspoň časť Hrdinovho charakteru. Vcítil som sa do neho. Celý príbeh sa skvele čítal a tá "akcia" na konci tomu dodala šmrnc. Nenapadá ma nič, čo by som ti mal vytknúť. Páčilo sa mi všetko od stavby viet, opisov, gramatiky, vyjadrovania myšlienok až po miernu dávku humoru v úseku, kde Hrdina "nerozumel" basiku. Chválim ťa a ďakujem ti za "literárny zážitok" :D

Len tak mimochodom, ak si náhodou čítal knižky zo série New Jedi Order, tak doteraz mi to uväznenie Hrdinu trochu pripomínalo yuuzhanvongské "lámanie". Ale to len tak naokraj, lebo už som nemal čo napísať. Za toto dielo nemám problém udeliť ti 10 hviezdičiek.

"Obi-Wan... there is good in him… I know. I know there is… still…" ―Padmé Amidala's final words

+1
+3
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
2. Březen 2013 - 22:44
Na úvod ti veľmi pekne ďakujem za komentár.
Bohužiaľ, tie 2* pravdepodobne znamenajú akúsi "pomstu" za pár príspevkov, ktoré som napísal do jednej témy (čo už ďalej riešiť nemienim) alebo z nejakého iného dôvodu. Každý má právo na vlastný názor. Bol by som však rád, keby mi ten dotyčný aspoň pár slovami napísal, prečo to bolo také tragické podľa jeho názoru.

Na pokračovaní som si dal záležať, snažil som sa vychytať tomu chyby a hlavne sa konečne vymotať z tej "diery" a trochu príbeh posunúť ďalej. Som rád, že si "hrdinovi" porozumel, na jeho charaktere si staviam najviac. A práve ten charakter som sa snažil rozvinúť a pridať aj nejaké nové prvky a ešte viac sa vnoriť do jeho myslenia. S tým humorom to bolo veľmi komplikované. Spočiatku sa mi zdalo, že v prvej polovici absolútne absentuje a zase v druhej ho bolo veľa. Priznávam, že som sa pri písaní tých "vtipných scénok" inšpiroval divadlom - niekoľkými predstaveniami. A to bol kameň úrazu. Ako preniesť hrané scénky do textu tak, aby stále boli vtipné a nie vložené na silu? Nuž, kým som si neprečítal tvoj komentár, tak som neveril, že by sa mi to čo i len náznakom podarilo.

Tie knihy som nečítal (ale možno sa k ním raz dostanem a budem môcť porovnávať) a neboli teda ani mojou inšpiráciou. Celý nápad vznikol na základe mojej myšlienky postaviť príbeh na tvorbe charakteru postavy a jediné spôsoby ako to docieliť, boli hraničné situácie - samota, únik a ďalšie veci, ktoré však nebudem prezrádzať. Trochu som sa odrazil od gréckych filozofov :D Ešte raz ďakujem a snáď ti prinesiem aj nabudúce aspoň podobný "literárny zážitok" :D Želám pekný večer.

+1
+3
-1
Obrázek uživatele Sabaqeen
25-26
4. Březen 2013 - 19:49
Opravdu dobrá kapitola. Musím říct že je lepší než ta předchozí, protože do téhle jsem se přímo zakousla a přečetla jedním dechem :)
Nějaké mouchy to určitě má, ale nijak zásadní a upřímně nechápu, kdo ti ji mohl hodnotit za dvě hvězdičky, já ti dávám devět a to jen proto, abych (dovol mi krátkou citaci tebe) měla prostor pro zlepšování hodnocení v příštích kapitolách :)
Těším se na pokračování!

Nejhorší srážka v životě je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. A z takové srážky vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem.

+1
+3
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
5. Březen 2013 - 13:49
Momentálne to vyzerá tak, že veľa ľudí moju poviedku nečítalo, či už z dôvodu nedostatku času, nejakou jazykovou bariérou alebo im nesadol môj "štýl". Preto si skutočne cením každý komentár a od každého sa snažím nejakým spôsobom priučiť a trochu sa posunúť dopredu. Musím sa teda poďakovať, že si si našla čas a mala si aj chuť sa vyjadriť.

Stále hľadám spôsoby, ako by to celé mohlo vyzerať lepšie. Avšak bez konkrétnych podnetov prakticky tápam v tme. Ber to, prosím, ako moju najpokornejšiu žiadosť, a ak budeš mať niekedy čas a chuť, mohla by si mi napísať buď k tejto poviedke alebo niekedy inokedy v budúcnosti, aspoň stručne, čo konkrétne sa ti nepáčilo, kde si myslíš, že mám nedostatky a aké sú tie muchy, ktoré by si vytkla.

Som prakticky na začiatku svojej cesty. Uviedol som len svoju druhú poviedku (prológ nerátam) a ja jednoducho potrebujem kritiku. Vôbec si netreba dávať "servítku pred ústa". Je skutočne pekné počúvať slová chvály, znejú nádherne a vďaka nim viem, že sú veci, ktorých sa mám pridržiavať. Je tiež samozrejmé, že poviedka má svoje nedostatky. Avšak najťažšie sa hodnotí vlastná práca. Neviem jednoducho odhaliť a povedať si: Aha, tak toto by malo byť inak. Jednoducho musí tu byť niekto, kto mi "šplechne" pravdu do očí. Vôbec sa nemusíš báť, že by si ma akokoľvek urazila alebo že by to mohlo mať nejaký vplyv na moje hodnotenie tvojich poviedok (môj štýl zostane stále rovnaký :D).

Ešte raz ďakujem za tvoju ochotu pomôcť a poradiť.

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Oj-wuki
28-29
10. Březen 2013 - 1:10
Povídka byla moc dobrá, což jsem asi ani nemusel psát.

Dovolím si krátkou citaci:
„ ‚Počúvaj ma pozorne, Sien,' hovoril som dostatočne nahlas a zreteľne, aby počul každé moje slovo, ‚druhýkrát to opakovať nebudem.'
Zabrak zvážnel. Nevidel som to, ale vycítil. Prestal sa triasť, nešúchal nohami a jeho uprený pohľad na chrbte mi spôsoboval zimomriavky. Bol konečne koncentrovaný a ja som mohol pokračovať.
‚Myslím, že nás vytiahnu po jednom hore. Vtedy nastane naša jediná šanca.'
Sien hlasno nabral vzduch do pľúc a mohutný výdych spojil s hromadou slov, z ktorých som zachytil len: ‚Ako to môžeš vedieť?!' “

Kal má v úmyslu říci jen dvě věty (‚Myslím, že nás vytiahnu po jednom hore. Vtedy nastane naša jediná šanca.'), nicméně říká, že to nebude opakovat dvakrát (‚Počúvaj ma pozorne, Sien,' hovoril som dostatočne nahlas a zreteľne, aby počul každé moje slovo, ‚druhýkrát to opakovať nebudem.').
Otázka, která mě napadla, zní:
Nebylo by jednodušší to zopakovat, kdyby ho Sien nepochopil?
Osobně bych toto slovní spojení použil v případě vysvětlování složitějšího plánu.
„Úžasné", „Epické"?
Určitě je to něco mezi, ale co?
Hodnotím „Úžasné". Dle mého názoru jsou zde i trošku lepší povídky, které musí být ohodnoceny stupněm deset.

Těším se na další díl!

+1
+1
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
10. Březen 2013 - 10:58
V prvom rade ti ďakujem za komentár.
Pokúsim sa ti trochu vysvetliť, ako to bolo myslené:
1. v pravom zmysle slova - nie je to to jediné, čo Kal chcel povedať, zároveň chcel zachytiť tú časť, kde jednoducho vyjadril, aby sa Sien nebránil, nijak nekonal a počkal na signál, ktorý by mu dal Kal. Je to všetko vyjadrené veľmi jednoducho a dôvody sú vysvetlené v texte. Toto ber ako ten najmenej podstatný význam tej vety.
2. bol to psychologický zámer. Vychádzal som z reálnej situácie. Keď počuješ vetu: "Druhýkrát to opakovať nebudem." , čo ti napadne ako prvé? V drvivej väčšine prípadov sa človek (humanoid) upokojí a začne počúvať. V podstate som len rozširoval hlavnú myšlienku z predchádzajúceho odstavca: "Nemohol som si dovoliť, aby ma Sienove neprimerané správanie rozrušilo." Čiže tá veta slúžila na vyvolanie psychologického efektu, ktorého zámerom malo byť upokojenie napätej situácie. S tým súvisel aj Kalov prejav: "Uvažoval som, že môj vnútorný pokoj a duševná vyrovnanosť možno dodajú odvahu aj Sienovi, aby dokázal čeliť svojmu strachu."
Celá myšlienka je vystihnutá v: "Zabrak zvážnel. Nevidel som to, ale vycítil. Prestal sa triasť, nešúchal nohami a jeho uprený pohľad na chrbte mi spôsoboval zimomriavky. Bol konečne koncentrovaný a ja som mohol pokračovať."
Nikdy sa ti nič podobné nestalo? Slová majú na ľudí obrovský vplyv, i keď obsahovo nemusia byť úplne stotožnené so zámerom vypovedajúceho.

Dalo by sa na to samozrejme pozerať z viacerých pohľadov. Mojím zámerom však bol predovšetkým bod číslo 2. Som však rád, že si ma takto "preskúšal". Dostať sa do konfrontácie s vlastným textom bola situácia nanajvýš zaujímavá :) Som rád, že sa ti poviedka aspoň trochu páčila a dúfam, že pokračovania sa budú niesť v podobnom duchu. Želám pekný deň.

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Oj-wuki
28-29
14. Březen 2013 - 15:01
Moc děkuji za odpověď.
Tvé komentáře jsou opravdu geniální.
A povídka se mi moc páčila ;)

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
14. Březen 2013 - 21:22
Ano, právě takováhle psychologická logika při jednání postav mi vždycky učaruje! :)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
14. Březen 2013 - 21:20
Tak, konečně jsem si to přečetla! :)
Že se tady objevil další díl povídky Hrdina, jsem zaregistrovala poměrně brzy po jejím uveřejnění, nicméně na tomhle webu je situace taková, že se v sekci povídek střídají dva extrémy: dlouhou dobu není přidaná žádná nová povídka a já nemám co číst, a pak se najednou všichni zblázní, začnou psát a bum - povídek je tady najednou deset. Kdo to pak má stíhat všechno pročítat a hodnotit? :)
To jenom na vysvětlení, proč mi to tak dlouho trvalo.

Pokračování mě vůbec nezklamalo. Opět mě chytilo a nepustilo do posledního řádku. Co se mi na tvém stylu moc líbí, je to, že nikam nespěcháš, všechno do detailu popíšeš, opíšeš, okomentuješ, pak se teprve posuneš dál, kde opět všechno popíšeš, opíšeš a okomentuješ, ať už je to momentální děj, myšlenkové pochody hlavního hrdiny nebo barva stropu. Někomu by se mohlo zdát, že text zbytečně natahuješ, vždyť za celou povídku (a je poměrně dlouhá) se stalo akorát to, že se Kal a jeho nejnovější přítel posunuli o patro výš! :) Mně se ale právě tohle líbí a tempo tvého vyprávění mi naprosto vyhovuje.

Chválím i tu detailnost. Na každém úseku povídky je vidět, že je promyšlený do nejmenší maličkosti, a že přesně víš, co děláš. A opět zmíním to, čeho si na tvé povídce vážím nejvíc - mimořádně detailní popis psychiky hlavního hrdiny v každé situaci, kterou prožívá, zachycení způsobu jeho přemýšlení a rovněž důvodů jeho konání. Myslím, že mistr psycholog by si s tím neporadil lépe.

A taky abych poskytla nějakou radu - možná by bylo dobré příště trochu pohnout s dějem. Jak už jsem psala, mě se to takhle líbí, ale jsem přesvědčená, že většina čtenářů tohoto webu můj názor nesdílí a přílišná stagnace děje je odrazuje. A tvá povídka rozhodně patří mezi statické.
Taky jsi nám na začátku této části poodhalil, že existuje nějaká tajemná minulost našeho Hrdiny. Ať už nám její pravou podstatu hodláš sdělit kdykoli, určitě je zapotřebí s ní pořád udržovat kontakt, aby povídka měla dobrý tah a nějakou napínavou zápletku, která bude její čtenáře motivovat do dalšího čtení natolik, že nebudou moci dospat, jak se budou těšit na další díl :) Myslím ale, že ti neříkám žádnou novinku, a že takový čtenář a spisovatel jako ty si tohle dobře uvědomuje. A navíc ti do toho taky nechci moc mluvit; mým úkolem je přečíst a zhodnotit napsané dílo, a ne nějakými drzými poučkami utvářet jeho charakter. I když dobře míněnými poučkami :D
Do své tvorby si ale takhle kecat nenech, a ať už jsem předeslala cokoli, piš hlavně tak, abys s tím sám byl spokojený a naplnil svůj vlastní záměr.

A aby moje hodnocení bylo úplně kompletní a obsahovalo také nějakou výtku - při tvém popisu toho háku jsem nějak nebyla schopná si ho představit. Tvůj popis jsem prostě nepochopila. A doteď nevím, jak ten hák vlastně vypadá :D U ničeho jiného jsem s představivostí problém neměla, ale ten hák...
I když, tohle jako výtku snad ani neber, třeba to vůbec neznamená, že neumíš popisovat háky, ale pouze že Evelynne Storm je prostě a jednoduše tupá. A nevyzná se v hácích.

To je všechno, přeji hodně štěstí a inspirace do dalšího psaní a už se třesu na další díl! ;)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+2
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
14. Březen 2013 - 22:18
Keď som uvidel nový komentár k mojej poviedke, pripomenulo mi to stres, ktorý som zažíval pri vyhlasovaní výsledkov skúšky z matematiky :D Ale musím povedať, že stres sa vzápätí premenil na radosť a úľavu. Dúfam, že to nevyznie príliš povýšenecky, ak poviem, že som na podobný komentár čakal. Ale len čo sa týka rozsahu a odbornosti, nie obsahu - mohol som si len želať, aby takto dopadol.

S tými poviedkami to vnímam rovnako. Čo som odpozoroval, tak väčšina autorov (celkom logicky) robí posledné úpravy svojich poviedok cez víkend. A ja to samozrejme robím tiež tak (keďže inak sa to ani nedá). Preto ti plne rozumiem a vôbec mi nevadilo si na tvoj komentár počkať. Pretože na dobré sa čakať oplatí :)

Forma, pre akú som sa rozhodol je naozaj komplikovaná z pohľadu posunu v deji. Nedá mi to (obrazne) spať predovšetkým teraz, keď som začal pracovať na pokračovaní a napísal aspoň základnú osnovu a "naškrabal" zopár slov. Nutnosť posunu v deji si uvedomujem v plnej miere a snažím sa s ňou bojovať. Zároveň však nechcem odsunúť to, na čom som postavil celú poviedku. Teda, budem musieť spraviť nejaký kompromis. Túto príbehovú líniu by som chcel ukončiť, len musím vymyslieť, ako to všetko vopchať do jednej poviedky.

Aby som preskočil k tomu háku. Dlho som rozmýšľal nad tým, ako to celé vyriešiť. Hľadal som niečo, čo nemá so Star Wars prakticky nič spoločné. Bolo to trochu smerované aj ako narážka na dnešnú dobu, kde si život bez moderných technológií nevieme predstaviť. Chcel som vyvolať akýsi efekt typu: "Fíha! A tí ľudia vážne prežili bez mobilu?" A vybral som si logicky - nelogicky hák :D Za vzor som si zvolil skladaciu kotvu pre malé člny (keďže som hrdý majiteľ "lodičáku"), ktorá má dva veľké (ostré) hroty a dva malé, takpovediac doprovodné hroty. Čiže úplne jednoducho povedané: je to kotva. Opísať ju bolo náročnejšie, než sa mi spočiatku zdalo a tak som sa rozhodol, že v tom momente mi vôbec neuškodí, ak spomeniem len základné detaily a ostatok nech si domyslí čitateľ. Bolo to jednoduchšie, ako vnucovať mu moju neodbornú a ťažko opísateľnú predstavu. Aj keď... podľa všetkého plán nevyšiel :D

Čo sa týka tajomnej minulosti Kala, môžem povedať len toľko, že to, čo si spomenula, nebude jediný motív, ktorý chcem rozvíjať. Ostalo mi toho veľmi veľa na vyrozprávanie a zasadenie do kontextu. Na to však potrebujem hlavne posunúť ten príbeh.

Ešte raz ti ďakujem za komentár. Veľmi ma potešil. Zameriam sa na všetky body, ktoré si spomenula. :)

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
14. Březen 2013 - 22:35
Aha, jako kotva! :D
Mě totiž úplně zmátly ty čtyři hroty, teď ještě něco mělo být špičaté, něco ostré, něco zoubkované a já už jsem z toho byla jelen :D
A tomu stresu před čtením komentářů naprosto rozumím, zažívám to samé :)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+1
-1