Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Hrdina II - Veľká neznáma

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele Mate
29-30
16. Únor 2013 - 19:38
No, tak v prvom rade som si pokračovanie predstavoval trochu inak. Čakal som, že trošku viac popíšeš udalosti, ktoré sa stali pred prológom. A že nám možno už trošku viac prezradíš o hlavnej postave. Nie veľa, ale aspoň ešte o niečo viac ako meno. Ale napriek tomu, nemôžem povedať, že by som bol z pokračovanie sklamaný. Aj tak sa mi to páčilo. Pekná stavba viet, plynulý text. Dokážeš dobre opísať prostredie, kde sa dej odohráva (čo je podľa mňa v prozaickom diele najdôležitejšia vec), takže nemám problém si všetko pekne predstaviť. Na tvojom mieste by som nedával úvodzovky do pasáži, kde sa nejadná o hovorený dialóg alebo monológ, ale len o "myšlienkove" prehovory v hlave hlavnej postavy alebo citáty. Lebo, keď vidím úvodzovky, hneď si predstavujem, že to tá postava nahlas hovorí. Narazil som aj na zopár drobných chýb z nepozornosti, ale to len tak naokraj. Tomu sa je ťažké vyhnúť. Inak celkový dojem je na 90%. A teším sa na pokračovanie.

"Obi-Wan... there is good in him… I know. I know there is… still…" ―Padmé Amidala's final words

+1
+2
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
16. Únor 2013 - 22:10
Ďakujem za komentár.
S tým odhaľovaním - je to spôsob, ktorý som si zvolil ešte pred písaním prvej poviedky. Chcel som v každom pokračovaní niečo naznačiť, niečo doplniť a postupne to spájať. A tým postupne myslím veľmi pomalý spôsob :D Myslel som si, že to pomôže lepšie sa vžiť do postavy, aby si každý čitateľ prešiel "hrdinovým" príbehom. Nechcel som, aby ste ho hneď spoznali a zaškatulkovali...
Úvodzovky - napísal som tak prológ a nechcel som celý ten štýl zmeniť z jednej poviedky do druhej. Trochu som zredukoval množstvo vnútorných monológov a snažil som sa každý z nich dostatočne zvýrazniť a zároveň ich dať tam, kde nebol nejaký dialóg. Vyskúšam pri pokračovaní, ako by to vyzeralo bez toho :) Ďakujem za postreh.
Mohol by si mi uviesť príklad takej chyby? Chcem vedieť, kde sa vyskytujú najčastejšie a do budúcnosti sa ich vyvarovať. Dosť by mi to pomohlo.

Ešte raz ďakujem :)

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Mate
29-30
17. Únor 2013 - 10:21
Ja som len neočakával, že ten spôsob odhaľovania bude tak veľmi pomalý. Ale aspoň nám to teda dáva istotu, že ešte bude veľa častí. A ten štýl sa mi páči. Predsa to nie je niečo s čím sa v poviedkach stretávame každý deň.
K tým úvodzovkám. Netvrdím, aby si ich pri vnútorných monológoch úplne vyradil. Možno ich stačí nahradiť niečím iným. Napríklad len jednočiarkovými úvodzovkami a nie klasickými.

Tie chybičky. To sú naozaj len chyby z nepozornosti a nemali vplyv na moje hodnotenie. Uvádzam to len preto, lebo som si ich všimol. Ale aj ja si vo svojich poviedkach vždy nájdem nejaké podobné chybičky už po uverejnení.
Tak napríklad vo vete:
-Otočený stále tvárou ku mne cúval štvornožky dozadu, až kým sa neoprel o tmavu stienu oproti mne. Urobil som isté.- Mylsím že tam ti vypadlo slovíčko "to" a malo to byť: urobil som TO isté.

Potom ešte v tejto vete ti vypadli jedny úvodzovky:
„Odpovede? A ako to chceš dosiahnuť? zhrozil sa a k rozhadzovaniu rúk pridal aj vlnivé pohyby telom. „Pracoval som tu dosť dlho na to, aby som zistil, že ten parchant s nikým nevyjednáva!“

A ešte som si všimol, že na konci tohoto úseku v úvodzovkách si miesto čiarky dal bodku.
„Potrebujem len vyslať signál republikovej armáde, mala by byť neďaleko.“ ignoroval som jeho varovania a s rozvážnosťou Jediho som sa zahĺbil do vlastných myšlienok sediac s prekrýženými nohami tak, ako mi to len okovy dovoľovali.

Nechcel som na ne pôvodne poukazovať, pretože ako som už spomínal, naozaj sú to len chyby z nepozornosti. Ale tak dúfam, že ti moje postrehy pomôžu sa ich nabudúce vyvarovať.

"Obi-Wan... there is good in him… I know. I know there is… still…" ―Padmé Amidala's final words

+1
+2
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
17. Únor 2013 - 11:20
Ešte raz sa ti musím poďakovať. Som rád, že si mi ukázal konkrétne prípady. Samozrejme máš vo všetkom pravdu. Text som dodatočne trochu upravil a nedal som si pozor. Problémom asi bolo, že som si to najskôr prečítal, potom niečo pozmenil, ale finálnu kontrolu som už nespravil. A práve tie jemne upravené časti tu narobili takú paseku! Nabudúce si dám určite viac záležať.

K tomu počtu častí - mám zhruba premyslenú štruktúru a spôsob, akým by sa to malo uberať. Niektoré časti by mali byť vyrozprávané trochu odlišným štýlom, ktorý by to mal čitateľovi viac priblížiť. Viac k tomu povedať nemôžem, možno len toľko, že aj táto časť patrí len k úvodu. Mojím problémom číslo 1 je momentálne čas. Je možné, že pokračovanie tejto poviedky príde neskôr, možno až o pár týždňov. A to nie je spôsob, akým som zvyknutý pracovať.

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Mate
29-30
17. Únor 2013 - 12:12
Ešte k tým častiam. Som rád, že máš štruktúru vopred premyslenú. Je najdôležitejšie, aby si ty sám už teraz vedel, ako príbeh skončí. Pretože ak by si jednotlive úseky vymýšlal vždy len pred tým, ako budeš písať ďalšiu časť, mohlo by sa stať, že by si sa v tom nakoniec stratil aj ty. Mohlo by sa stať, že dajme tomu nejaký úsek z piateho dielu by nesedel s tým, čo sa písalo v prvom diele. Keď to máš všetko premyslené, je to veľké plus.

A ten čas. Vždy je ho nedostatok. Ale my čitatelia si na pokračovanie počkáme, neboj sa. Ako jeden 900-ročný Jedi povedal: "Trpezlivý oplatí sa byť. Na dobré veci lepšie počkať si je."

"Obi-Wan... there is good in him… I know. I know there is… still…" ―Padmé Amidala's final words

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
18. Únor 2013 - 22:25
Mně se právě takové pozvolné dosazování dílků do skládačky líbí :) Na stylu prozrazování zápletky bych nic neměnila.

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
18. Únor 2013 - 22:14
Pokračování mě příjemně překvapilo. Nejen, že nám bylo odpovězeno na několik otázek, které byly vyvolány předchozím dílem, ale navíc mám dojem, jako by povídka získala nový rozměr.

Styl psaní je bezchybný, nemůžu mu nic vytknout a navíc se mi líbí :) Po stylistické stránce je to velmi dobře odvedená kvalitní práce; a to si zaslouží pochvalu. V povídce se umně snoubí propracované popisy prostředí i vjemů se zajímavým a tajemným dějem (oproti minulé části mě při čtení zcela pohltil), místy je humorná, místy zase nutí k zamyšlení.
Co mi ale udělalo největší radost - ta psychologie na každém kroku! Snad v žádné povídce na tomhle webu není takhle detailně popsáno, co postava cítí, co vnímá, jak přemýšlí, nad čím přemýšlí, jakým způsobem dedukuje... jak jsem psala v úvodu - podle mě tímto povídka dostala nový rozměr. A možná proto mě tak vtáhla do děje; díky tvým psychologickým opisům jsem se do jednající postavy úplně vžila.

Takový typ povídky tady ještě nebyl a opravdu mě moc těší, že tady díky tobě už je. Nadchnul jsi mě. Moc se těším na pokračování, přeji hodně štěstí do psaní a hlásím si odběr ;)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+2
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
19. Únor 2013 - 13:50
Ďakujem, že si si opäť našla čas a prečítala moju poviedku.
Toľko pozitív z tvojej strany som skutočne nečakal, dokonca sa teraz hanbím, že som do toho nedal viac. Uvedomujem si s odstupom času, že prológ asi nebol to "pravé orechové". Resp. nedal sa v nej zachytiť celý zmysel poviedky. Som rád, že si u teba pokračovanie aspoň trochu napravilo reputáciu. V štýle, vyjadrovaní a konaní postavy som nič nemenil. Akurát som tomu dal viac priestoru a viac všetko rozpísal.
K tej psychológií - je to princíp, na ktorom som sa rozhodol postaviť celú poviedku. V podstate sa zaoberám "len" postavou a skôr opisujem, ako na ňu prostredie pôsobí. Vzhľadom na jednoduchý, odľahčený štýl som však nepredpokladal, že to niekto postrehne. Snažil som sa vdýchnuť trochu života do hlavnej postavy - cez jej konanie, myšlienky, ale aj humor - satiru, iróniu a občas sebairóniu.
Ešte raz sa ti musím poďakovať. Všetky komentáre mi náramne pomáhajú a som o to viac motivovaný do ďalšej tvorby.

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
19. Únor 2013 - 19:31
Vdechnutí života se rozhodně podařilo, a pokud budeš i nadále pokračovat v tomto duchu, pro mě to určitě to "pravé orechové" bude ;)
Hodně štěstí!

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Pablo.knight
30-31
10. Březen 2013 - 14:11
Závist také patří k Temné straně že? Škoda :) Po třech odstavcích jsem musel přestat čís, jelikož na temnou stranu nechci. Dobrá práce.

„Tu es oder tu es nicht. Es gibt kein Versuchen.“

+1
0
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
10. Březen 2013 - 14:22
Ďakujem. Snáď som tvoj komentár pochopil správne.

+1
0
-1