Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Niv Ceuelasu - sedmá část

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
8. Únor 2013 - 13:02
Tak som si konečne našiel čas, aby som si pokojne mohol prečítať ďalší diel. A, samozrejme, som mal opäť veľké očakávania. A myslím, že sa ti to opäť podarilo!

Páči sa mi, akým spôsobom začínaš poviedky - jemný opis niečoho, čo síce nemá so samotným príbehom veľa spoločného, avšak naštartuje to zmysly. Jemné prchavé pocity, predstava farieb... Bol to ako tréning, než som sa pustil do ostrého čítania. Pôsobilo to na mňa skvele.

V tejto časti si sa viac venoval opisom, ako v častiach predchádzajúcich (aspoň taký som mal pocit). Nebolo to na škodu, pekne si ma prostredím previedol, občas však pôsobili kŕčovito. Akoby príliš brzdili dej. Hlavne v prvej polovici poviedky som mal pocit, akoby som každých pár sekúnd stál na stopke. Každý opis sa vo mne pokúšal vyvolať akúsi náladu miesta, niekedy sa ti to podarilo viac a niekedy menej.

Príbeh sa pekne rozvíjal. Ale nemal som pocit, že by hral hlavnú úlohu. Pravdepodobne to bolo spôsobené práve tými opismi. Nejaká zápletka, náhla prekvapivá zmena v deji chýbala. Ale niečo si naznačil a z toho niečoho sa dá vydolovať veľmi veľa. Preto ma nejaká zmena vôbec netrápi a skôr očakávam, ako sa dej vyvinie, pretože zostalo mnoho vecí otvorených.

Pri čítaní druhej polovice poviedky som si musel spomenúť na tvoje začiatky (1.-3. časť Niv Ceuelasu). Bol to taký návrat. Opäť si mi šikovne predostrel opisy prostredia a postáv. Tentokrát pôsobili veľmi vhodne, jedna veta krásne nadväzovala na druhú. Musím pochváliť tvoju slovnú zásobu- je bohatá, každé slovo dokážeš nahradiť synonymom, pôsobí to veľmi jemne a slová sa ti v texte neopakujú. Skutočne si sa s tým vyhral. Mal som pocit, že ten príbeh sám žije. Od momentu stretnutia s twi’leckou ženou všetky emócie gradovali.

Dialógy si mal opäť na veľmi vysokej úrovni a opäť mám pocit, že v druhej polovici sa ohromne zlepšili. Síce tam boli často jednoduché, krátke vety, tie však vyjadrovali náladu celej situácie. Pekne si zachytil moment, keď sa žena dozvie o smrti svojho priateľa. Bolo vidieť, že si si na vyjadrení citov dal záležať, tak ako smútok zo strany ženy, tak aj chlad zo strany Abamu. Abamov postoj dokonca vo mne vyvolal údiv. Bol som skutočne prekvapený, pretože napriek všetkým jeho vlastnostiam, ktoré si nám predkladal v minulých dieloch, v tomto diely bol jeho postoj ešte vyhrotenejší, ešte viac vzdialený pôvodným ideálom jediov. Mattove správanie bolo naopak očakávané a celý čas som mu "fandil". Jeho súcit, bezmocnosť a neschopnosť nejak v tej chvíli zasiahnuť - bolo to zachytené prirodzeným spôsobom.

Ďalej som si všimol akéhosi detektívneho prvku, ak to tak môžem nazvať. Vyšetrovanie si podal naozaj zaujímavým spôsobom, nepreháňal si to a skôr opisoval nezaujatý pohľad na vec. Páčilo sa mi odhadovanie charakteru Or-a cez predmety, ktoré po ňom zostali. Skladanie jednotlivých častí do celku si zvládol na výbornú.

Mal som pocit, že si v tejto poviedke vyjadril snáď každý cit - túžbu, lásku, bezohľadnosť, súcit, bolesť, hnev... Všetky na tých správnych miestach a vyjadrené správnym spôsobom. Opäť to vo mne niečo zanechalo. Príbeh pôsobil harmonicky - opisy aj dialógy vyjadrovali jedno a to isté, nezavadzali si, ale práveže sa dopĺňali. Jednoducho to malo hlavu a pätu od začiatku do konca.

A hodnotenie? Mal som dojem, že si poviedku písal (minimálne) na dvakrát. Pretože som zhruba v polovici poviedky mal dojem, akoby sa autor zmenil. Zrazu bol presvedčivejší, spontánnejší, viac zamyslený (a vedel ten svoj stav myslel predať čitateľovi) a lepšie podával príbeh. Za prvú časť by som dal 70%, bola dobrá, ale nedosahovala kvalít tvojich predchádzajúcich diel. A za druhú by to bolo 95% (k dokonalosti mi niečo chýbalo). Ale ak by som to mal vyjadriť cez pocity, ktoré vo mne poviedka zanechala, bolo by to rovných 90%. To si myslím, že je adekvátne.

Mal by som otázku: Má pre teba zmysel čítať si takéto komentáre? Vzhľadom na to, že už prešla nejaká doba, odkedy si ju napísal a pravdepodobne už píšeš aj pokračovanie. Neviem nakoľko ma považuješ za relevantný zdroj informácií k tvojmu ďalšiemu písaniu a či ti takáto spätná väzba nejak pomáha pri tvorbe. Pýtam sa, aby som sa prípadne vedel aj ja tomu prispôsobiť.

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
8. Únor 2013 - 13:36
Zaměřím se rovnou na poslední odstavec tvého komentáře, tj. otázku.
V mám hlavě kostru příběhu, ale to je celé. Vzhledem k tomu, že jsem si zvolil takový styl uploadování, jaký jsem zvolil (každých zhruba 5-6 stran ve Wordu = jedna "kapitola", kterou sem dávám), děj vzniká více méně spontánně. V pár momentech jsem si pořádně naběhl (hlavně asi se světelným mečem patřícím Niv), protože jsem nevěděl, jak přesně to bude dál.
A právě komentáře mě v mnoha věcech posunuly dál, upozornily na chyby, nebo naopak vyzdvihly pasáže a prvky, které se mi povedly (a o kterých jsem tedy věděl, že je mohu zopakovat). Mezi psaním každé další části si nechávám zhruba týden pauzu. To je čas akorát na to, aby se zde stihlo pár komentů objevit, abych si utřídil myšlenky, abych získal předběžnou představu založenou na vašich připomínkách a mé vizi příběhu.
Takže určitě: má pro mě smysl číst komentáře a zejména právě ty tvoje. Máš totiž úžasnou schopnost, vidět nejen povídku jako text, ale vnímat i to, co je za ní. A to mi nesmírně pomáhá (a zároveň těší, protože vím, že se mé práci někdo skutečně věnoval)! Například jsi perfektně odhalil, že v polovině této části dochází ke změně - ta byla zapříčiněna absolutní absencí invence, trvající asi tři dny (jak se ukázalo, přinesla své ovoce, neboť i já považuji druhou polovinu za lepší). Navíc, stejně jako ty, vnímám sedmou část jako návrat "ke kořenům" (k první, druhé, třetí části) - mají to myslím na svědomí zejména propracovanější popisy prostředí a postav, které v minulých dvou dílech chyběly (nevím proč; období, kdy jsem psal části pět a šest bych pracovně nazval "autorskou krizí").
Takže ve zkratce: komentáře určitě piš! Vždy se na ně moc těším, protože se ještě nestalo, aby mě neposunuly dál. Díky ti za ně!

JAMU

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
8. Únor 2013 - 21:48
Úžasná práce, která mi doslova vzala dech... Opravdu, nevím co víc říct.
Dávám deset hvězdiček a s díky se těším na pokračování.

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+1
-1