Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Niv Ceuelasu - pátá část

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele Halt01
17. Leden 2013 - 19:30
Zapojíme do toho trošku matematiky.
Styl psaní: 10/10. Nemám k tomuto bodu víc co říct.
Pravopis: 8/10. Je tam spousta drobných chyb. Sice drobných, ale hodně to kazí dojem.
Příběh: 10/10. Zas nám tu předkládáš tu špatnou stránku původního (tj. toho před Rozkazem 66) Řádu. A to se mi chtě nechtě líbí.

To jsou takové tři nejzákladnější body.
Zprůměrováno: 9,33. Zaokrouhleno na 9, což odpovídá mému vnitřnímu pocitu.

+1
+3
-1
Obrázek uživatele Viq
29-30
Viq [Redaktor]
17. Leden 2013 - 20:57
K dokonalosti (způsobu hodnocení) mi tam chybí ještě faktor změny -> zda se díl výrazněji liší od předchozích či jiných povídek autora a přináší něco nového, svěžího či revolučního ;) EDIT: Btw, dle tvého způsobu počítání jsem si to taky zkusil, jak by mi to vyšlo... připočítal jsem i svůj faktor a vyšlo mi 6.25... zaokrouhlil jsem nahoru na krásných sedm, což je "dobrý"

"You can't believe everything you read on the Internet." - Abraham Lincoln

+1
0
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
17. Leden 2013 - 21:44
Mohl bys mi to, prosím, rozepsat - abych věděl, jak si v které oblasti stojím? Dík :)

JAMU

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Viq
29-30
Viq [Redaktor]
24. Leden 2013 - 15:43
Ok :) Styl psaní: 9 Pravopis: 7 Příběh: 7 Faktor změny: 4.5 Ano, toto není 6.25, je to o něco víc (6.875). Sepsal jsem si nová pravidla, abych měřil vždy stejně... možná jsou trochu krutý, protože desítky je dosáhnout takřka nemožné, ale nechci jednou dávat tolik a podruhé tolik, jen proto, že jsem měl zrovna mizernou náladu. Příběh mě nijak zvlášť netáhl, ale splňoval podmínky na danou hranici, v pravopisu jsem našel několik chyb - u toho mám asi nejpřísněji nastavené hodnocení, styl psaní na desítku není, ale devítka je stále dobrá a faktor změny... nakonec jsem přidal ještě 1.5 bodu, protože zas až tak špatný to není, ale je to jen kosmetické, výsledných sedm * bych dal i kdyby jsem dal za faktor 3 :)

"You can't believe everything you read on the Internet." - Abraham Lincoln

+1
0
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
18. Leden 2013 - 23:21
:D kde jsem tohle jenom četla... :D :D

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Wampyrelli
29-30
18. Leden 2013 - 20:57
No, sithský triumvirát se srovnáním akademie na Dantooinu se zemí neměl v podstatě co do činění (když nepočítám Trayinu návštěvu, při který nedošlo k poškození ničeho nehumanoidního). Zničil ji Darth Malak a byla opravena během existence Triumvirátu... ještě 100 let pak byla opuštěna a pak zas cca 200 let fungovala a pak už nefungovala na furt... (akorát sem tam na ní někdo narazil a v jejim okolí vznikaly legendy). Ale tak to je detail, Matty asi prostě nedával pozor při hodinách dějáku :D.

A cup of tea is prepared faster when you're burning in hell.

+1
0
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
19. Leden 2013 - 7:22
Dobře, dobře... asi s tebou začnu konzultovat starorepublikový záležitosti, poněvadž v nich dost plavu!

JAMU

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
18. Leden 2013 - 23:20
tedy, další díl nezklamal! :)
Musím přiznat, že nemám odvahu si tipnout, jakým směrem se bude povídka dál rozvíjet; čeká nás ale určitě spousta zvratů a neobvyklých situací, že?
Opět musím vyzdvihnout to, co se mi na tvých povídkách tak líbí - ta filozofická složka. Předkládáš nám teorie, které nám v SW obvykle předkládány nejsou, a ještě navíc z úhlu pohledu, který se taktéž tolik liší od zidealizovaného pohledu, na který jsme zvyklí! Výborně! :)
I když přiznávám, že některé Jurenovy výlevy a obvinění už na mě byla trochu moc - jiný úhel pohledu vždy uvítám, ale TOHLE už si připustit nechci :D Přece jenom mám radši čestné rytíře Jedi a líbí se mi představa, že jsou symbolem moudrosti, vědění, mírnosti a soucitu. I když jsem taky přesvědčená, že větší začlenění se do okolního světa by jim bylo ku prospěchu. A hlavně by tak líp porozuměli sami sobě, ostatním lidem a v neposlední řadě i samotné Síle.

Taky jsem nasmála - dialogy máš vystavěny opravdu perfektně. Juren se mi líbí! - akorát ho člověk musí pořádně vydýchat :D
Jediné, co mi trochu vadilo, jsou ty překlepy; každý se občas upíše, ale tady jich bylo opravdu dost.
Toť vše, s novým dílem jsem spokojená, jen tak dál! :)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+3
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
19. Leden 2013 - 7:21
Díky, snad nebyly Jurenovy repliky přes čáru. Na druhou stranu, žádá-li si to charakter postavy myslím, že u povídky - stejně jako v divadle - by se neměl brát na čtenáře/diváka ohled.
Jinak musím uznat, že stejně jako některé twi'lekovy výroky byl i můj komentář pod čtvrtým Pragmatikem, vyžadující větší dějovou pestrost, lehce... jak to jen... no, neuvážený. Stále si sice stojím za tím, že by měl být čtenář překvapován, nicméně jsem si taky sám pěkně naběhl! Krátce po napsání onoho komentu jsem spustil Word, otevřel povídku a pln tetelivého vzrušení jsem si žbrblal: "Cha, teď vám ukážu jak se píšou povídky!". Po deseti minutách tupého zírání na blikající kurzor a po přiznání si, že právě zažívám totální absenci invence, jsem musel uznat, že je to dost těžký! Takže se neomlouvám za to, že chci změny v ději, ale omlouvám se za to, že jsem toho chtěl moc a moc zhurta.
A překlepy - k tomu jen toto: uploadoval jsem to pozdě večer, což se mi vymstilo. Poučení pro příště.
Díky za komentář.

JAMU

+1
+3
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
19. Leden 2013 - 23:15
ne, vůbec mi nevadí, že se Juren vyjadřuje, jak se vyjadřuje... naopak obdivuji, že se takového psaní nebojíš :)
A omlouvat se nemusíš; v jistém směru máš pravdu.

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Darth Mirek
24-25
19. Leden 2013 - 20:11
Naprosto skvělá pohá... povídka. Nevidim chybu.

Don't ask, if you don't care.

+1
-2
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
24. Leden 2013 - 11:31
Musím sa priznať, že prvý diel tvojej poviedky bol najlepšou poviedkou, akú som tu kedy čítal (Pragmatika beriem ako inú kategóriu, nemali by sa porovnávať). Vynikala vo všetkých aspektoch od tvorby prostredia a charakterov hlavných postáv, cez bravúrne zvládnuté opisy prostredia, skvele vystavané dialógy, bohatý vnútorný svet postáv a ako bolo spomínané (Evelynne Storm), bola tu hojne zastúpená filozofická zložka. Bolo skvelé sledovať, že aj ďalšie pokračovania naviazali na prvý diel a udržali si vysokú kvalitu. Ale pre mňa prišiel zlomový moment práve tu.

Piata časť obsahovala vyššie popísané vlastnosti tvojich poviedok (teda, aspoň tie znaky, ktoré ja považujem za najdôležitejšie), avšak vytratil sa z nich ten vyšší štýl, ktorý ma tak okúzlil v prvej časti. Stratilo sa to čaro. Z inteligentného prejavu a silných myšlienok, ktoré nútili čitateľa premýšľať a ktoré hýbali (boli hlavnými motormi celého príbehu) neostalo nič. Teda... pri druhom prečítaní som našiel stopy po tom štýle, ktorí ťa odlišoval od ostatných, avšak bol (aspoň pre mňa) úplne zmetený a nahradený nižším štýlom, so slangom, vulgarizmami. Pri čítaní som sa už nezamýšľal nad osudmi postáv, nad dobou, v ktorej žili a ani nad ich problémami. Moje predstavy boli o zhýralosti, falošnosti, hlúposti a potupnosti, a prakticky nezáležalo na tom, či som čítal o svete Star Wars alebo Toma a Jerryho. Pripomína mi to čiastočne príbehy o druhej svetovej, hlavne Hemingway, kde boli vyobrazené všetky ohavnosti, ktoré bolo ľudstvo schopné vykonať. Avšak tu to bolo o sexuálnych hrátkach a úchylnostiach všetkých jediov, ktorí všetko a všetkých zneužívali.

Chápem motívy aj posolstvo, ktoré si chcel predstaviť. Avšak, myslím si, že spôsob, ktorým si to urobil, nebol ten pravý. Teda nie od človeka, ktorý predtým dokázal písať také príbehy. V tejto poviedke bojovali dve strany na viacerých úrovniach: vyšší štýl s tým nižším; Matt s Jurenom ako, aspoň čiastočne, protiklady; príbeh prvých 4 častí s piatom časťou. Akoby ten príbeh ani nepísal jeden autor.

Mám trochu pocit, že si to s tým šokovaním čitateľa prehnal, prekombinoval. Určite sa tvoje myšlienky dali vyjadriť aj iným, priliehavejším spôsobom. Chcel si priniesť niečo nové, čo sa ti aj podarilo, ale podstata toho, čo si chcel povedať a ako si to povedal, bola odlišná.

Osobne si myslím, že autor by sa nemal za každú cenu pokúšať preniesť do svojich prác nové prvky, ale práve by mal hľadať to, čo ho od iných odčleňuje. A to čo z teba robilo takého výnimočného, som zhrnul v prvom odseku môjho príspevku. To je celá pointa, ktorú som sa ti snažil naznačiť. Je možné, že so mnou nebudeš súhlasiť a pravdepodobne ani ostatní. Konieckoncov, vysoké hodnotenie tejto poviedky je možno znakom, že práve toto ľudia chcú. Avšak mne by bolo ľúto, keby niekto s tvojím talentom a schopnosťou podať príbeh na vysokej úrovni, sa zmenil sa priemerného autora poviedok, ktorí píše to, čo ľudia chcú počuť. Dnešný svet upadá, do popredia sa dostávajú reality show a podobné zlátaniny, ktoré majú všetko okrem kvality. Ja verím, že ďalšie pokračovania Niv Ceuelasu prinesú práve ten zážitok, s ktorým na tento web prišli.

Dúfam, že som týmto príspevkom nikoho nijak neurazil a zároveň nechcem, aby bol braný len ako negatívne vyjadrenie (práve naopak). Snažil som sa zhrnúť to podstatné, tak ako klady, tak aj zápory. Rozumiem, že môj pohľad na vec sa môže líšiť od pohľadu iných a predovšetkým autora. Želám veľa šťastia do ďalšieho písania.

+1
+4
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
24. Leden 2013 - 16:56
Především díky za komentář, moc mě potěšil! Asi právě proto, že si na nic nehraje a nemaže mi med kol tlamy.
Co se příběhu týče - mám ho jakž takž promyšlený až do konce, problém kterému nyní čelím však spočívá v tom, že nevím jak se tím příběhem prokousat. Nejspíš jsem si prvními díly nastavil laťku příliš vysoko a jsem konfrontován s tím, že kvalita začíná upadat. Uvědomuji si to... ale nechci aby tomu tak bylo - je lepší tendence stoupající nežli klesající.
No, nevím jak to bude z hlediska čtenářského dál, zda-li budou další části mít co říct, nebo ne. Každopádně budu psát jak budu považovat za nejlepší, tj. nebudu to flákat a prezentovat budu jen tehdy, když budu cítit, že jsem udělal co jsem mohl.
Je ale makačka udržet stále stejnou kvalitu - a obávám se, že výkyvům se zkrátka nevyhnu. Některé pasáže mají poselství a jiné ne... a ty které nemají slouží jako přemostění mezi těmi, které mají. Uh... nějak se do toho zamotávám, radši toho nechám.
Díky moc za názor!
EDIT: Ještě ke zvolenému způsobu sdělení myšlenky, resp. k tomu, že jej nepovažuješ za šťastný - týká se to konkrétně postavy Jurena, který též neví, jak své pochyby sdělit a proto zůstane nepochopen. Ten twi'lek se tak prostě chová - expresivně, teatrálně, chce získat pozornost. Jeho chování se tedy nutně musí odrazit i v celkovém vyznění této části povídky.

JAMU

+1
0
-1