Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Vzestup z podsvětí

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele Wedge Antilles
25-26
11. Březen 2014 - 15:09
Tak... Je to tvá první povídka, takže nebudu příliž kritický a to, co ti zde vyčtu, ber spíše jako rady do příště :)

Nejdříve bych se podíval na gramatiku.
Ta nebyla úplně nejhorší, to ne... Ale mohlo to být lepší. Často ti chyběly čárky nebo byla špatná shoda podmětu z přísudkem. Mezi větami občas nemáš mezeru nebo naopak mezeru máš mezi uvozovkami a přímou řečí. Příklad:
Ty máš: " Blablablabla. "
Správně je: "Blablabla."
Nebo máš i nějakou větu, mezeru a pak až tečku... Tečka, čárka, vykřičník apod. se dávají hned za slovo. Žádná mezera.
Dále jsou tři základní typy přímé řeči, podle toho, jak větu naformuluješ. Tys to tam ale neměl správně ani jednou.
1) Někdo řekl: "Blablabla."
2)
a) "Blablabla," řekl někdo.
b) "Blablabla!" řekl někdo.
c) "Blablabla?" řekl někdo.
3) "Blablabla," řekl někdo a pokračoval: "Blabla."
Jde tam hlavně o ty znaménka. Dvojtečku a čárku. Na to si dávej pozor.

Tím se dostávám ke stylistice.
Zkus každou přímou řeč odsadit na nový řádek. Je to pak o dost přehlednější. Když to bude pod sebou, člověk se v tom tolik neztrácí. Odstavce... No, tam to bylo celkem dobré. Text byl odsazen při změnách prostředí, jak to má být. Jednou jsi to ovšem měl odsazeno v průběhu rozhovoru, tak na to si dávej pozor. A když se děj změní nějak více. Například, když to bude na druhý den, udělej mezi odstavci volný řádek.

A nakonec něco k samotnému ději.
Děj nebyl špatný. Povídka byla čtivá a zajímavá. Hodně ji ale ubírala rychlost. Ta byla opravdu obrovská. Na tak krátkou povídku se tam toho stalo až moc. Zpomal, rozepiš se :)

Cekový dojem.
Z povídky jsem docela rozpolčený. Na jednu stranu zajímavý děj a je to tvá první povídka. Ale na druhou stranu tam toho bylo celkem dost. Piš pomalu, promýšlej si to, ale hlavně si to po sobě několikrát čti :) Jasně, i tak se může stát, že něco přehlédneš, ale rozhodně tam toho nebude tolik.
Já vím, že kritika se čte těžko. Ale ber to tak, že ti tím chci pomoct. Protože to, co jsem ti vypsal, není nic, co by se nedalo napravit. Navíc, na to, že je to první povídka to není špatné. Jsou tady mnohem horší :)
Tak říkám, dej si pozor na ty chyby, zpomal a bude to dobré :) Zatím to vidím na 4* a jsem zvědavý na tvou další povídku.
Hodně štěstí :)

<p>"I remember the days before Yavin when we were all young, armored with the invincibility of youth and fired by the belief that the Emperor's evil Empire could not win. It didn't, but the cost was more horrible than any of us could have imagined."</p>

+1
0
-1
Obrázek uživatele Takrer
11. Březen 2014 - 16:21
Díky ale tahle povídka bude mít ještě pokračování psal sem to večer a už se mi chtělo spát a tak sem si pospíšil pokračování chci udelat akorát pod jiným názvem s odkazem na tuto povídku.Rozhodně to není moje první povídka jsem tu už rok a půl ale díky;)

ať tě provazí síla

+1
-4
-1
Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
18. Březen 2014 - 16:57
To, že něco píšeš večer a chce se ti jít spát, není omluva - je mi líto.

Když se na psaní necítíš, prostě to máš odložit třeba o den. A rozhodně by ses neměl snažit povídku napsat během jednoho večera. Lepší je ji psát na části. Třeba prvního dne napíšeš pět odstavců a dáš si pauzu, aby ti proudily myšlenky a přinášely ti nové nápady. Následujícího dne si znovu přečteš, co si napsal a často tě napadnou nové, lepší nápady. (Třeba já jsem schopna druhého dne přepsat snad každou větu.) Třeba něco přidáš, upřesníš, vynecháš, opravíš.

Povídka není práce na pár hodin. Když píšeš povídku, nejde o rychlost, ani o kvantitu, ale o kvalitu. Každý se přece chce ukázat v tom nejlepším světle, proto je nesmyslné zveřejňovat něco nezkontrolovaného, narychlo psaného a méně kvalitního. To je lepší to vydání odložit.

Třeba, když se ve škole píše slohovka, také na to není jedna hodina, ale minimálně dvě, protože, když to při další hodině uvidíš, obvyklá reakce je: „Bože! To jsem fakt napsal/a?” Takhle by to mělo být i s povídkou - zdlouhavá, trochu nudná práce, jejíž výsledek by měl stát za to.

Doufám, že se touto radou budeš řídit. (Nebo si aspoň korekci nech na další den, aby si ve vyčerpání nepřehlížel chyby. Nebo to dej přečíst někomu jinému - ostatní většinou vidí více chyb.)

Btw. Ode mě máš 5*

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
+1
-1